Putin potpisao dokument o pripajanju četiri ukrajinske regije Ruskoj Federaciji

Popularno na sajtu

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak dokument o pripajanju ukrajinskih regija Donjeck, Herson, Lugansk i Zaporožje Rusiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Na svečanosti održanoj u glavnom gradu Moskvi, ruski predsjednik Vladimir Putin i čelnici takozvanih proruskih administracija potpisali su sporazume o pripajanju ukrajinskih regija Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja Rusiji.

Govoreći na ceremoniji u Kremlju, Putin je poručio da Rusija nikada neće “izdati” stanovnike regija Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja.

Putin se tokom obraćanja obrušio na Zapad navodeći kako vodi put deindustrijalizacije EU-a uvodeći zabranu ruskih energetskih izvora u Evropi. Osudio je “rasizam” i “rusofobiju koja se širi svijetom”, te kazao da Rusija ne želi obnoviti Sovjetski Savez.

U međuvremenu, zemlje članice EU osuđuje rusku “nezakonitu aneksiju” regija u istočnoj Ukrajini, rekavši da je nikada neće priznati.

Od 23. do 27. septembra, ukrajinski separatistički regioni Donjeck i Luganjsk i dijelovi Zaporožja i Hersona pod ruskom kontrolom održali su referendume o pridruživanju Rusiji.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je u srijedu saopćilo da više od 98 posto ljudi koji žive u ukrajinskim regijama podržava pristupanje Rusiji.

Referendume je osudila međunarodna zajednica, a evropske zemlje i SAD su ih nazvali lažnim i nezakonitim.​​​​​​​

Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz