Režim prekinuo vojne operacije u Halebu

Popularno na sajtu

Ruski šef diplomatije Lavrov je potvrdio da je sirijska vojska prekinula borbene operacije u Halebu kako bi omogućila izvlačenje civila.

Američki državni sekretar John Kerry i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov dogovorili su se o nastavku razgovora o Halebu, te da će nastaviti dijalog o evakuaciji civila iz tog sirijskoga grada. Elizabeth Trudeau, glasnogovornica State Departmenta, je dodala da je Lavrov najavio tehnički dijalog u Ženevi u subotu, ali konkretne pojedinosti tih razgovora se tek dogovaraju.

Rusija i Amerika ponovo koriste istu taktiku u pokušaju predaje Haleba režimu, kao što je bio slučaj sa Homsom i Derajom. Uloga režima u svemu ovome je da napreduje, ubijajući i razarajući sve pred sobom – dok zapadne sile hladnokrvno posmatraju ova dešavanja sve dok režim ne uspije sa opsadom.

Tek tada UN počinje sažaljevati gladnu sirijsku djecu, pa dolazi sa prijedlozima o primirju i “političkom rješenju”, čiji je ishod jasan: potpuna predaja pobunjeničkih snaga.

Dokle će trajati prekid vatre i kako će se ovoga puta situacija odvijati, ostaje da se vidi. Međutim, uzimajući u obzir sve dosadašnje napore džihadskih skupina izvan opsjednutog djela Haleba, te skorašnje ujedinjenje grupa unutar Haleba pod jednu komandu – teško da će iko od njih popustiti. Jer kao što je Ebu Muhamed el-Dževlani, vođa grupe Džebhetu Fethuš-Šam rekao:

“Problem ljudi u Siriji je pitanje revolucije, časti, Islama. Pitanje je vjere i zaštite ehlu-sunneta. To nije pitanje mlijeka za dojenčad i zaliha hrane koja bi se dostavila u Haleb u neko specifično vrijeme.”

(Agencije/Put Vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz