Rusi ponovo ponizili Erdogana i pokrenuli ofanzivu u Idlibu

Popularno na sajtu

“Odlučni smo, ako je potrebno, zaustaviti pokušaje režima u kršenju primirja (u Idlibu, op.a.). Ne šalimo se. Svi bi trebali vidjeti i prihvatiti da Turska definitivno uradi ono što kaže”, rekao je u utorak turski predsjednik Erdogan klubu zastupnika svoje partije, Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Nema sumnje da se ova izjava odnosila i na iranske i ruske snage u Siriji, jer sam režim nema moći odlučivanja o ratu i miru u zemlji, već odluku o tome donose Iranska revolucionarna garda i Rusija.

Na šamar (odgovor) svojih ruskih “prijatelja” Erdogan nije imao puno čekati – ruske krstaške snage i šijitski mušrici pokrenuli su u četvrtak žestoku zračnu i kopnenu ofanzivu na Idlib i preostali dio provincije Halep koji je još uvijek pod kontrolom džihadsko-oslobodilačkih snaga.

I doista, kao i mnogo puta do sada, od Erdoganovih prijetnji i obećanja neće biti ništa. Ruske i šijitske snage su stotine puta do sada prekršile primirje koje su potpisali sa Erdoganom, pa turska vojska nije poduzela apsolutno nikakve korake, iako ima svoje trupe u više baza po obodu provincije Idlib.

Zbog svega navedenog raste mišljenje među sirijskim muslimanima da ih je Turska izdala, nagovorila je mnoge frakcije da se uključe u proces pregovora sa režimom (šijama) i povlačenja vojne opreme sa frontova, nakon čega su Rusi i šije poduzimali ofanzive i zauzimali dio po dio oslobođene teritorije.

Kako izvještavaju sirijski aktivisti i mediji, u ofanzivi su uključeni ruski plaćenici, kao i mnogobrojne šijitske milicije kojima upravlja Iran. Među šijitskim milicijama koje učestvuju u ofanzivi je i Liva Kuds, kojom je lično zapovijedao ubijeni iranski general Kasem Sulejmani.

Ugledni aktivista QalaatAlMudiq je na svom Twitter računu objavio fotografije ruskih boraca u Siriji, dok su neki aktivisti objavili da je u borbama u petak eliminisano 6 ruskih terorista, no Rusi nisu potvrdili vijest o pogibiji svojih boraca.

Najmanje četvero civila, među kojima dvoje djece, ubijeno je u napadu kojeg su ruske zračne snage izvele na području deeskalacijske zone Idlib na sjeverozapadu Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ruske snage su bombardovale naselja na zapadnoj periferiji Halepa, a od ruskog krstaškog terorizma nisu bile sigurne ni životinje. U napadu na Kafr Nahu, ruski zločinci su bombardovali farmu ovaca, ubivši pri tome nekoliko desetina ovaca.

Međutim, uprkos snažnom bombardovanju i mnogobrojnim šijitskim milicijama, krstaško-šijitski savez nije uspio postići vidne rezultate na terenu, bar u prva dva dana nove ofanzive. Naprotiv, oslobodilačke snage su uspjele poraziti svog neprijatelja na terenu, pritom zaplijenivši velike količine oružja i municije, kao i više komada vojnih vozila.

Na video snimku i fotografijama ispod je dio ratne opreme koju su pobunjenici zaplijenili od šijitskih snaga:

Da podsjetimo, provincija Idlib, smještena na sjeverozapadu Sirije, od početka rata, gotovo u cjelosti je pod kontrolom opozicije i antirežimskih naroužanih grupa. Centar Idliba, čija je populacija dolaskom interno raseljenih povećana na skoro četiri miliona, od 2015. je pod kontrolom opozicije. Idlib je istovremeno jedna od zona koje su najčešće mete režimskih napada.

Na pregovorima u okviru procesa iz Astane održanim uz prisustvo delegacija Turske, Rusije i Irana, 4. i 5. maja 2017. Dogovorene su četiri zone deeskalacije sukoba: Idlib i pojedina područja u susjednim provincijama (Latakija, Hama i Halep), sjever Homsa, Istočna Guta u Damasku i područja na jugu zemlje (Dera i Quneitra).

Međutim, režimske snage i teroristi koje podržava Iran, uz zračnu podršku Rusije, kršenjem dogovora o primirju, zauzeli su područja u ove četiri zone, izuzev Idliba. Stotine hiljada civila su pobjegle prema područjima nedaleko od granice s Turskom.

Napadi su nastavljeni i nedugo nakon što je, uz prisustvo delegacije Rusije i Turske, 17. septembra 2018. postignut Sporazum iz Sočija. Zbog napada ruskih i režimskih snaga te terorista koje podržava Iran, samo do početka 2019. prema turskoj granici je izbjeglo oko milion i 300.000 civila. U bombardovanjima je poginulo više od 1.600 civila.

(Aktivisti / Agencije / PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz