U Berlinu počela međunarodna konferencija za mir u Libiji

Domaćini Berlinske konferencije kancelarka Merkel i generalni sekretar UN-a Guterres dočekali su učesnike samita na ulazu u sjedište njemačke vlade

Popularno na sajtu

U Berlinu je počela međunarodna konferencija na kojoj su se okupili svjetski lideri kako bi razgovarali o uspostavi trajnog primirja i pronalasku političkog rješenja za višegodišnju krizu u Libiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Domaćini Berlinske konferencije kancelarka Angela Merkel i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres dočekali su učesnike samita na ulazu u sjedište njemačke vlade.

Na konferenciji učestvuju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Rusije Vladimir Putin, francuski predsjednik Emmanuel Macron te premijeri Velike Britanije i Italije Boris Johnson i Giuseppe Conte.

Neposredno prije početka turski i ruski predsjednici Erdogan i Putin održali su bilateralni sastanak, a Erdogan se odvojeno sastao i sa šefom međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fayezom al-Sarrajem koji je jutros pozvao međunarodnu zajednicu da preuzme više odgovornosti i zaustavi napade barona rata Khalife Haftara.

Na konferenciji u Berlinu će učestvovati i Al-Sarraj i vođa pučista Haftar.

Najavljen je dolazak i predsjednika Egipta Abdel Fattaha al-Sisija i šefa diplomacije Ujedinjenih Arapskih Emirata Sheikha Abdullaah bin Zayeda bin Sultana Al Nahyana.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize od 2011. godine i svrgavanja Muammara Gaddafija s vlasti. Od tada traju tenzije između dva suprotstavljena tabora. Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju uživa podršku Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, dok Khalifa Haftar iz Tobruka predvodi nelegitimne snage koje uglavnom podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Haftarove separatističke snage od aprila prošle godine izvode napade s ciljem zauzimanja Tripolija.

Na poziv lidera Turske i Rusije Erdogana i Putina u Libiji je 12. januara uspostavljeno primirje.

Mirovni pregovori prošle sedmice u Moskvi nisu rezultirali potpisivanjem sporazuma o trajnom primirju, jer je pregovore napustio vođa pučista Haftar.

Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz