Rusija najavila povlačenje trupa iz regije Harkova

Popularno na sajtu

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da povlači snage iz dvije oblasti u ukrajinskoj regiji Harkov gdje je ukrajinska kontraofanziva napravila značajan napredak u protekloj sedmici.

Portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da će trupe biti pregrupisane iz oblasti Balaklije i Izjuma u ​​regiju Donjecka.

Izjum je bio glavna baza ruskih snaga u regiji Harkova.

Konašenkov je rekao da se taj potez preduzima “kako bi se postigli navedeni ciljevi specijalne vojne operacije za oslobadjanje Donbasa”, jedne od regija istočne Ukrajine.

Tvrdnja o povlačenju radi koncentrisanja na Donjeck je gotovo istovjetna obrazloženju koje je Rusija dala za ranije povlačenje svojih snaga iz regije Kijeva.

Ukrajinska Služba za nacionalnu bezbjednost saopštila je danas da su njene jedinice ušle u grad Kupjansk, na sjeveroistoku zemlje, što je prva zvanična potvrda Kijeva da su ukrajinske snage na teritoriji koju je prethodno zauzela Rusija.

Reuters prenosi da je ukrajinska vojska postigla brze pobjede u kontraofanzivi u sjevernoistočnom regionu Harkova, ulazeći duboko u teritoriju koju je držala ruska vojska.

Kupjansk je važno željezničko čvorište koje je koristila Rusija. Ukrajinska vojska povratila je u kontraofanzivi posljednjih dana i grad Izjum u harkovskoj oblasti, navodi agencija.

Analitičari ukazuju da je Kupjansk važno logističko čvorište za ruske snage na istoku Ukrajine.

Na više proruskih naloga na “Telegramu” napisano je da ukrajinske snage sada kontrolišu polovinu grada Kupjanska.

(Agencije)

 

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz