Rusija započela “sveti rat” u Siriji: Ubijeno preko 30 civila (VIDEO)

Popularno na sajtu

Ruske terorističke snage izvele su svoje prve otvorene zračne udare na ciljeve u Siriji, javljaju mnogobrojni sirijski aktivisti i mediji.

Ruska novinska agencija Interfax objavila je saopštenje Ruske ortodoksne crkve da je ruska intervencija u Siriji “sveti rat”, čime je rat u Siriji dobio svoju novu dimenziju.

Postalo je jasno, ruski predsjednik Putin je blagoslov za ove napade dobio od Obame u njihovom susretu prije par dana.

Kao što je Put vjernika ranije pisao, Rusija u rat u Siriji ulazi pod izgovorom borbe protiv IDIŠ-a (ISIL).

Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov izjavio je kako su ruski borbeni avioni izveli zračne operacije na uporišta skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji.

“U skladu sa odlukom vrhovnog zapovjednika ruskih snaga Vladimira Putina, zračne snage Rusije su počele izvoditi operacije na mete terorističke skupine ISIL na teritoriju Sirije”, potvrdio je Konašenkov.

Kako se navodi u saopštenju ruskog Ministarstva obrane, mete su bile vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, streljivo i gorivo.

Medijski tajnik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je kako je glavni zadatak ruskog zrakoplovstva u Siriji “borba protiv terorizma i podrška legitimnim sirijskim vlastima u antiterorističkim naporima”.

Međutim, to je bio samo javni izgovor Rusije za ulazak u rat u Siriji. U praksi, ruske terorističke snage su gađale položaje džihadsko-oslobodilačkih snaga u Hami i Homsu kao i civilne mete.

Prema mnogobrojnim sirijskim aktivistima, ruski vojni avioni gađali su područja gdje ISIL uopšte nije prisutan, pri čemu je poginulo najmanje 36 civila.

Primjera radi, gađane su mete u gradu Rastan u blizini grada Homs, gdje ISIL nema prisustvo, a isto je sa ciljevima sjeverno od grada Hama.

Mnogobrojni sirijski aktivisti i Grupa za monitoring izvještavaju o civilnim žrtvama u ruskim napadima, te prilažu užasavajuće video snimke ubijene djece i civila.

Sirijski portal Zaman al-Wasl izvještava da je samo u provinciji Homs u srijedu ubijeno najmanje 30 civila u ruskim zračnim udarima.

U gradu Telbisa ubijeno je 15 ljudi, među kojima žene i djeca, u selu Zafarane ubijeno je 8 civila, među njima 5 žena, dok je 7 civila, većinom djeca ubijeno u Rastanu, izvještavaju sirijski aktivisti.

Video snimci ispod mogu biti uznemiravajući i prikazuju ubijenu djecu i civile u ruskim terorističkim napadima u srijedu.

VIDEO 1: Djeca ubijena u ruskim zračnim udarima u Rastanu

VIDEO 2: Civili ubijeni u Telbisi

VIDEO 3: Bombardovanje Telbise i scene ubijene i ranjene djece

 

Izvori: Zaman al-wsl / Al-Džezira / Grupa za monitoring / Interfax / aktivisti

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz