Ruska invazija na Ukrajinu: Borbe u predgrađima Kijeva, veliki gubici na obje strane

Popularno na sajtu

Generalštab ukrajinske vojske: Ruske snage bilježe velike gubitke

Generalštab ukrajinske vojske saopćio je da su ukrajinske snage od početka ruske vojne operacije u Ukrajini neutralizirale najmanje 2.800 ruskih vojnika, 516 oklopnih vozila, sedam helikoptera, deset aviona, blizu 80 tenkova i 20 krstarećih raketa, javlja Anadolija.

U saopćenju Generalštaba na Facebook nalogu se navodi da ruske snage nastavljaju vojnu operaciju na Ukrajinu, koristeći i dalekometno oružje.

Glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga Valeriy Zaluzny saopćio je da je ruski brod bombardirao tanker za punjenje gorivom koji je plovio pod zastavom Moldavije i to 12 milja od luke Pivdenniy u Odesi.

Borbe u predgrađima Kijeva

Ruski tenkovi stigli su do četvrti Obolon u sjevernom dijelu Kijeva. Na amaterskoj video snimci s društvenih mreža vidi se tenk kako prelazi preko vozila.

Stanovništvu je upućen apel da ostanu u kućama. Borbe se vode između ruskih i ukrajinskih snaga na aerodromu u blizini Kijeva, kao i u nekoliko drugih ukrajinskih gradova.

Oružje se dijeli stanovnicima koji žele u borbu, a od sinoć je na snazi opća mobilizacija u zemlji.

Reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović izvještava iz centra Kijeva da se borbe vode na obroncima grada, te da ukrajinska vojska za sada uspijeva da se odbrani od ruskih snaga.

AI optužio Rusiju za ‘besramnu ravnodušnost’

Amnesty International (AI) optužio je Rusiju za “besramnu ravnodušnost” prema životima civila tokom invazije na Ukrajinu i za laganje o upotrebi “preciznog oružja”, javlja Anadolija.

Umjesto toga, koriste balističke projektile i druge eksplozive, što je ratni zločin, naveli su iz Amnesty Internationala.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je, da je prema njihovim podacima, broj ukrajinskih žrtava u borbama u Ukrajini do poslijepodneva porastao na 194, uključujući 57 civila.

Kremlj primio na znanje spremnost Kijeva na pregovore

Kremlj je primio na znanje spremnost ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da pregovara o mogućem obećanju neutralnosti Ukrajine, ali je rekao da ne može ništa reći o mogućim pregovorima između čelnika dvije zemlje, izvijestio je Reuters.

“Ovo je nova izjava. Primili smo je na znanje. Izgleda kao pozitivan razvoj događaja”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, pozivajući se na komentare Zelenskog u ranim jutarnjim satima.

Peskov je rekao da ne može komentarisati hoće li razgovarati Putin i Zelenski.

Rekavši da će Moskva analizirati ponudu Zelenskog, Peskov je dodao da su očekivanja Moskve od Kijeva ostala nepromijenjena.

Moskva već dugo traži garancije da se Ukrajina nikada neće pridružiti NATO-u ili dopustiti bloku da rasporedi snage i oružje na njenoj teritoriji.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz