Ruske trupe se povlače iz Hersona na istočnu obalu Dnjepra?

Popularno na sajtu

Ruska vojska počela je premještanje trupa iz ukrajinskog grada Hersona na istočnu obalu rijeke Dnjepar, objavilo je u četvrtak Ministarstvo odbrane Rusije, javlja Anadolu Agency (AA).

“U pravcu Nikolajev-Krivi Rih, snage ruske grupe izvode manevar na pripremljenim položajima na lijevoj (istočnoj) obali rijeke Dnjepar”, rekao je portparol ministarstva Igor Konašenkov.

On je dodao da je ukrajinska vojska pokušala kontraofanzivu u još tri pravca, ali su svi napadi uspješno osujećeni.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u srijedu je naredio povlačenje ruskih trupa iz južnog ukrajinskog lučkog grada Hersona na istočnu obalu rijeke Dnjepar.

Šojgu je naglasio da je odluka o povlačenju donijeta da bi se spasili životi ruskih vojnika.

Prošlog mjeseca, oko 60.000 stanovnika ukrajinske oblasti Herson, koja je tada bila pod ruskom kontrolom, evakuisano je tokom ukrajinske kontraofanzive.

Sergej Surovikin, komandant ruske vojne grupe u Ukrajini, rekao je da je vojska ostala da bi osigurala sigurnu evakuaciju civila, a sada kada je njihov zadatak završen, mogu se povući.

S druge strane, savjetnik ukrajinskog predsjednika kaže da još nema smisla govoriti o ruskom povlačenju, te da Ukrajina ne obraća pažnju na ruske izjave jer se njihove riječi i djela razlikuju.

(AA/Al-Jazeera)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz