Ruske zračne snage izvele nove napade u deeskalacijskoj zoni Idlib: Poginula četiri civila

Popularno na sajtu

Najmanje četiri civila ubijena su u zračnim napadima koje su ruske snage izvele na naseljena mjesta u deeskalacijskoj zoni Idlib, na sjeverozapadnu Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Opozicioni opservatorij za nadzor zračnog prostora u Idlibu saopćio je da su ruski bombarderi danas gađali naselja na zapadnoj periferiji Halepa koja su unutar granica proglašene idlibske zone deeskalacije.

Civilna zaštita (Bijeli šljemovi) saopćila je kako je u napadima u mjestu Kefer Emme ubijeno četvoro, a ranjeno troje civila.

U saopćenju se navodi da su spasilačke ekipe ugasile požar i da pretražuju ruševine.

Provincija Idlib najveća je utvrda sirijske opozicije u kojoj se trenutno nalazi blizu četiri miliona stanovnika, što lokalnog, što izbjeglih iz drugih regija. To je dvostruko veća populacija od one koju je Idlib imao prije početka rata u Siriji.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Guta i Deraa-Kuneytra.

Međutim, Assadove režimske snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba, a snage odane Assadovom režimu ubrzo su nastavile artiljerijske i zračne napade u kojima je do sada ubijeno više od 1.800 civila.

Od januara 2019. godine iz Idliba u regije na sirijsko-turskoj granici izbjeglo je 1.794.000 civila.

(AA)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz