Categories:

SAD gradi nove baze u naftom bogatoj regiji Sirije

U jeku pauzirane turske operacije 'Izvor mira', američka vojska je u petak ponovo počela patrolirati oko naftnih izvora na sjeveru Sirije.

Objavljeno / ažurirano:

Sjedinjene Američke Države (SAD) započele su graditi dvije nove vojne baze u naftom bogatoj sirijskoj provinciji Deir ez-Zor.

Agencija Anadolija, pozivajući se na neimenovani lokalni izvor, objavila je da se nove baze grade u blizini regije al-Sur.

Snimci koje su snimili reporteri Anadolije pokazuju veliki broj građevinske opreme na terenu, neimenovani izvori su saopćili da je SAD u tu regiju poslao dodatnih između 250 i 300 vojnika te vojna vozila, artiljeriju i municiju.

Patrole oko naftnih izvora

U jeku pauzirane turske operacije “Izvor mira“, američka vojska je u petak ponovo počela patrolirati oko naftnih izvora na sjeveru Sirije, navodi turska agencija.

Turske snage su 9. oktobra na sjeveroistoku Sirije pokrenule operaciju “Izvor mira“. Cilj operacije je eliminacija organizacije YPG/PKK na istočnoj obali Eufrata. Turska vlasti navode da vojnom operacijom u tom dijelu žele uspostaviti sigurnu zonu za povratak sirijskih izbjeglica u tu regiju.

Turska je 22. oktobra postigla dogovor sa Rusijom te pauzirala operaciju kako bi se pripadnici YPG/PKK-a povukli iz pograničnog pojasa Sirije.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Rusi ponovo ponizili Erdogana i pokrenuli ofanzivu u Idlibu

0
"Odlučni smo, ako je potrebno, zaustaviti pokušaje režima u kršenju primirja (u Idlibu, op.a.). Ne šalimo se. Svi bi trebali vidjeti i prihvatiti da...
Nocni namaz

Uistinu tvoj Gospodar zna!

Preporučeni sadržaj

Kako postupati prema murdžijama koji ne prihvataju dokaze?

0
Pitanje: Kako je najbolje postupati prema današnjim murdžijama koje ne prihvataju ispravne šerijatske dokaze, već slijede svoje strasti; da li ćemo nastaviti debatirati sa njima,...

Islamske teme