SAD tvrde da Moskva planira ekstremno nasilnu operaciju protiv Ukrajine

Popularno na sajtu

Savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izjavio je danas da Rusija planira ekstremno nasilnu kampanju protiv Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

U razgovoru za NBC-jevu emisiju “Today”, Sullivan je rekao da SAD ima obavještajne podatke koji sugeriraju da će biti još većeg oblika brutalnosti jer to neće biti samo neki konvencionalni rat između dvije vojske.

“Vjerujemo da će svaka vojna operacija veličine, obima i razmjera onoga što vjerujemo da planiraju Rusi biti izuzetno nasilna. To će koštati života Ukrajinaca i Rusa, civila i vojnog osoblja podjednako“, rekao je Sullivan.

Upozorio je da će rat Rusije protiv ukrajinskog naroda imati za cilj da ih represira, slomi i nanese mu štetu.

– Putin sazvao sjednicu ruskog Vijeća nacionalne sigurnosti –

Tenzije na istoku Ukrajine i dalje su u porastu, a zapadne zemlje optužuju Rusiju da je na ukrajinskoj granici angažirala blizu 150.000 vojnika i da sprema invaziju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je sazvao vanrednu sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti na kojoj se raspravlja o prijedlogu da Rusija prizna nezavisnost takozvanih narodnih republika koje su u Donetsku i Lugansku na istoku Ukrajine proglasili proruski separatisti.

Putin je najavio da će odluku o tom pitanju donijeti tokom dana.

– Njemačka osudila ruske intencije protiv suvereniteta Ukrajine-

Njemački kancelar Olaf Scholz danas je telefonom razgovarao s ruskim predsjednikom Putinom i osudio nakanu Rusije o priznavanju administracija koje su na istoku Ukrajine proglasili proruski separatisti.

Scholz je kazao da bi to bilo grubo kršenje mirovnog procesa u okvirima Sporazuma iz Minska te je pozvao Putina na suzdržanost od takvih unilateralnih poteza koji bi dodatno povećali napetost.

(AA)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz