Šejh Muhajsini poziva Sirijce na korišćenje turske lire

Objavljeno / ažurirano:

Šejh Abdullah Muhajsini objašnjava na koji način Asad vodi finansijski rat.

S obzirom da se suočava sa finansijskim kolapsom, režim štampa bezvrijedne novčanice sirijske funte, bez ikakvih rezervi u centralnoj banci, a nakon toga kupuje skuplje valute, kao što je američki dolar, u oslobođenim teritorijama – ostavljajući im beskorisne hartije. Na taj način se bogate iz ničega, uzimajući novac iz slobodnih teritorija.

U nastavku, šejh Muhajsini pojašnjava da je, na osnovu analiziranja, najpogodnije preći na tursku valutu – kako sa ekonomskog aspekta, tako i sa islamskog, jer će se ovim aktom režim oslabiti ekonomski. Sa druge strane, to će stabilizovati ekonomiju na oslobođenim teritorijama.

On poziva šure svih grupa da daju izjave u kojima najavljuju zamjenu valute. Ovo bi poboljšalo situaciju siromašnog naroda – a narod to i želi.

Čak iako se za početak samo jedna od uticajnijih grupa složi, to bi bila motivacija za ostale.

Al-Maqalaat

Novo na sajtu

Prva razilaženja i novotarije u islamu

Prve novotarije i razilaženja u Islamu desile su se nakon ubistva Osmana, radijellahu anhu. Kada su se Alija i Muavija dogovorili oko primirja te...
islamske teme featured

Zašto džini ulaze u ljude?

Preporučeni sadržaj

u fokusu

Između Nedžašije i taguta Turske

- Nedžašija je bio kršćanin i pored toga nije predao muslimane (mušricima iz Kurejša), niti im je sudio po tagutskom zakonu, naprotiv on ih...

Islamske teme