Sirija: Američki avioni po prvi put bombardovali sjedište jedinice Hurasu-Din

Popularno na sajtu

Sjedište sirijske džihadske jedinice Hurasu-Din (Čuvari vjere) u oblasti južnog Halepa po prvi put je bilo meta američkih zračnih snaga, uslijed čega je ubijen i ranjen veći broj komandanata i članova jedinice, izvijestili su lokalni izvori.

Prema izvorima bliskim Hurasu-Dinu, među mrtvima su četiri sjevernoafrička komandanta; Ebu Omer (Tunižanin), Ebu Dudžana (Alžirac), Ebu Jahja (Alžirac) i Ebu Dher (Egipćanin). Sirijski opservatorij za ljudska prava navodi da je poginulo ukupno 6 komandanata.

Centralna komanda američke vojske potvrdila je napad ističući kako je ciljan sastanak vođa organizacije El Kaida u Siriji.

“Ova operacija bila je usmjerena protiv operativaca El Kaide koji su bili odgovorni za planiranje vanjskih napada i koji su prijetili američkim građanima, našim partnerima i nevinim civilima”, navodi se u izvješću.

Hurasu-Din je relativno mala jedinica koja je u stanju mobilizirati do 900 boraca te ne posjeduje snažnu dominaciju u regiji Idlib. Jedinica je istupila iz džihadskog saveza Tahriru-Šam i navodno obznanila lojalnost lideru organizacije El Kaida.

Hurasu-Din predvodi operativnu sobu ”Ve Haridil Mu'minin” koja je odgovorna za niz nedavnih krvavih operacija protiv sirijskog režima u Hami i Latakiji.

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz