Sirija: Assadova vojska ubila još pet turskih vojnika, uništen turski vojni konvoj u Siriji, Turska naoružava pobunjenike za veliku ofanzivu

Popularno na sajtu

Pet turskih vojnika vojnika je ubijeno, a još najmanje pet ranjeno u raketnom napadu Assadove vojske na sirijsku zračnu bazu Taftanaz u Idlibu, svega nekoliko dana nakon što je ubila šest turskih vojnika kod Sarakiba.

Sirijski pobunjenici sinoć su od Turske dobili vojnu pomoć od nekoliko kamiona natovarenih projektilima TOW te veći broj oklopnih APC vozila. Oružje je dobio NLF.

Kako izvještavaju aktivisti i ratni posmatrači, obzirom da je sirijski režim prekršio dogovor između Rusije i Turske odnosno nastavio je grabiti teritoriju zapadno prema Idlibu, Turska je informirala sirijske pobunjenike da se pripreme na širu protuofanzivu čiji cilj je ponovno preuzimanje Sarakiba, Nejraba i područja El-Eiss u južnom Halepu.

Prema medijima, razgovor turske i ruske delegacije koji se prije nekoliko trenutaka dogodio u Ankari nije dao rezultate budući da je Rusija odbila zahtjeve Turske da se Assadove šiijske snage povuku sa istoka Idliba.

Trenutno, intenzivne borbe vode se u mjestu Kafr Haleb a front Džebhetu-Watanija (NLF) i savez Tahriru-Šam (HTŠ), ojačani pro-turskom Nacionalnom Armijom (NA), spremaju se objaviti ofanzivu na Sarakib.

Suhejl el-Hamud, najbolji pobunjenički lovac na tenkove, danas je iz Afrina došao u Idlib te će rukovoditi protuoklopnom jedinicom.

Turski vojni konvoj uništen u zračnim napadima prošle sedmice

Danas su aktivisti potvrdili informaciju o uništenju turskog vojnog konvoja u predgrašu Serakiba prošle sedmice prilažući fotografije kao dokaz. U izvještaju se ne navodi da li je ruski konvoj gađan od strane režimske šijitske ili ruske avijacije.

Bilo kako, čini se da je uništenje vojnog konvoja bio jedan od glavnih okidača da se Turska aktivnije uključi u naoružanje i pomaganje pobunjenika u borbi proitiv šijitsko-ruskog saveza.

Na slikama ispod (drugi post ispod) su ostaci turskog konvoja. Nema informacija o ukupnom broju uništenih vojnih vozila.

Turska naoružava pobunjenike

Sirijske opozicione snage u nedjelju i ponedjeljak dobile su veliku količinu naoružanja od Turske kako bi bile efikasnije u odbijanju napada Assadovog režima i Rusije na regiju Idliba te pokrenule protuofanzivu na Sarakib i El-Eiss.

Deseci vozila APC i stotine lansera protuoklopnih projektila TOW stigli su kao pomoć pobunjenicima Nacionalnog fronta (NLF). Prema aktivistima, NLF je, uz odobrenje turske strane, oružje podijelio s brigadama Tahriru-Šama budući da je taj vojni savez dominantan u južnom Halepu i istočnom Idlibu.

Tahriru-Šam (HTŠ) dobio je i tone municije, a jedan od pripadnika podijelio je fotografiju na kojoj se vidi nekoliko poredanih APC vozila navodno stacioniranih blizu mjesta Nejrab. Na jednom vozilu nalazi se zastava HTŠ-a.

FOTO

Ratni posmatrači ovo vide kao početak nove faze u odnosima Turske i Rusije. Rusija je prevarila Tursku pričama o ”zonama deeskalacije” i mirovnim dogovorima a onda je svim snagama napala sve opozicijske teritorije od kojih je samo ostao Idlib i dio Halepa.

Novo slanje oružja sirijskim pobunjenicima (posljednja velika isporuka bila je 2016. godine pred bitku za Halep) poruka je Rusiji da ne ide zapadno od autoputa M5.

Prema prognozama, Rusija namjerava podržati snage Assadog režima u prodoru od El-Eissa do tursko-sirijskog graničnog prijelaza Atma čime bi Idlib i Zapadni Halep bili presječeni.

MAPA

Ummet Press / Aktivisti / PV

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz