Sirija: Assadove režimske snage granatiranjem u Idlibu ubile šest civila

Popularno na sajtu

Idlib – Najmanje šest civila ubijeno je u artiljerijskim napadima koje su snage lojalne režimu Bashara al-Assada izvele danas na naseljeno mjesto u sirijskoj provinciji Idlibu, javlja Anadolu Agency (AA).

Assadove režimske snage ponovo krše sporazum o deeskalacijskoj zoni u Idlibu, a danas su granatirale mjesta Maratnasan kod Idliba i Taked na periferiji Halepa.

Civilna zaštita iz Idliba saopćila je da je jedna granata pogodila kuću u Maratnasanu i ubila dvije žene i troje djece iz iste porodice, a teško ranjeni muškarac je prevezen u bolnicu.

Još jedan civil je ubijen i jedna žena ranjena u napadu u Takedu.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom sirijske opozicije koja je pod opsadom snaga odanih režimu Bashara al-Assada i njegovih saveznika.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen jednom od četiri zone deeskalacije. Snage odane Assadovom režimu su prekršile dogovor i zauzele tri zone, a u Sočiju je 17. septembra 2018. godine postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u regiji.

Turska i Rusija su u martu 2020. godine dogovorile protokol kojim se sve strane u Idlibu pozivaju na prekid vatre, a turske i ruske snage u svojstvu garanta primirja zajednički provode kontrolne patrole duž linija razdvajanja.

Zbog napada režimskih snaga iz Idliba je u kolektivne centre u blizini turske granice u proteklih pet godina godine izbjeglo blizu dva miliona Sirijaca.

(AA)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz