Sirija: Džejšul Feth najavljuje drugu fazu ofanzive na preostale režimske enklave u provinciji Idlib

Objavljeno / ažurirano:

Džihadska koalicija Džejšul Feth koja se smatra najjačom sirijskom džihadskom koalicijom, najavila je da uskoro pokreće drugu fazu ofanzive (kopneni napad) na preostale režimske enklave u provinciji Idlib, grad Fu'ah i naselje Kafraya.

Prva faza ofanzive je u konačnici završena i ona je trajala nekoliko dana te je podrazumjevala masovno granatiranje režimskih i Hezbollahovih uporišta u ovim enklavama kako bi se njihovi vojni kapaciteti doveli na minimum.

Aktivisti koji prate stanje na terenu, procjenjuju da se u ovim enklavama nalazi čak 6.000 režimskih i Hezbollahovih dobro opremljenih boraca a razlog zbog kojeg je ta brojka toliko porasla, jeste taj što je Hezbollah mobilizirao lokalno šiitsko stanovništvo.

U proglasu Džejšul Fetha povodom pokretanja druge faze ofanzive, navodi se da je ovo odgovor na režimsko bombardovanje muslimana (civila) u gradu Zabadani na kojeg je Hezbollah prije nekoliko sedmica pokrenuo žestoku ofanzivu s ciljem da zauzme i ovu regiju Kalamuna.

(Put Vjernika)

Novo na sajtu

islam coast sun

Komentar hadisa o dobru i zlu od šejha Saliha Fewzana

Hvala i zahvala pripada Allahu, Njemu zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost za grijehe tražimo. Allahu se utječemo od zla naših duša i od...

Preporučeni sadržaj

islamske teme

Onaj ko čini dobra djela neće nikad biti ponižen od Allaha

Prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Činilac dobra je zaštićen od zlog uništenja.” (Al-Silsilah al-Sahihah) Kada su smutnje tek nastupile, Talk...

Islamske teme