Sirija: Prodemokratske pobunjeničke snage u Deri se distanciraju od Džejšul-fetha

Objavljeno / ažurirano:

“Južni front” najjača pobunjenička koalicija na jugu Sirije, otvoreno se distancira od Džejšul-fetha, novoformiranog saveza džihadskih skupina, koji se zalaže za uspostavu Šerijata u zemlji, a čiju okosnicu čine Džebhetun-nusra i Ahraruš-Šam.

“Južni front” je u stvari savez prodemokratskih FSA skupina koje direktno pomaže “Saudijska Arabija” i Amerika.

Džejšul-feth u Deri i Kunejtiri je proglašen u subotu, a već su četiri uticajne članice koalicije “Južni front” izašle sa saopštenjem u kojima se odriču Džejšul-fetha i najavljuju da neće sarađivati sa ovom džihadskom koalicijom.

U foto prilogu ispod je saopštenje Džejšul-evvela, jedne od najsnažnijih članica Južnog fronta u kojima se ova skupina ograđuje od Džejšul-fetha.

Dzejsul-evvel-odricanje
Džejšul-evvel se odriče saradnje sa Džejšul-fethom

Pored Džejšul-evvela, zvanične proglase o odricanju od Džejšul-fetha su izdale skupine: Sejfuš-Šam, Divizija 24 i Tedžmua evvel, a u narednim danima se očekuje i odricanje ostalih članica “Južnog fronta”.

Povodom odricanja prodemokratskog “Južnog fronta” od džihadskog vojnog saveza “Džejšul-feth”, oglasio se Ebu Jusuf el-Muhadžir, vojni glasnogovornik Ahraruš-Šama koji je na svom Twitter računu napisao sljedeće:

“Džejšul-feth na jugu – ime koje je prestravilo Zapad u tolikoj mjeri da je Zapad naredio svojim podanicima da objave proglase protiv njega (Džejšul-fetha), tako da su agenti Zapada požurili da udovolje želji svojih gospodara.

Upropastili ste sebe! Propali bili robovi dolara!

Oni (prosekularni pobunjenici) su stali uz IDIŠ svojom šutnjom (cilja na činjenicu da je Južni front osudio borbu protiv IDIŠ-a koju vode Nusra i Ahrar u Deri i Kunejtiri, detaljnije ovdje) i oni deklarišu patriotizam, Allah se obračunao sa izdajom i njenim sljedbenicima!

Prvi se kriju pod vjerskim plaštom, dok ovi drugi (prodemokrate) pod plaštom patriotizma, a i jedni i drugi su štetni po vjeru i muslimane.” [završen citat]

Screenshot originalne poruke Ahrarovog vođe na arapskom možete pogledati ispod.

Vojni glasnogovornik Ahrara
Vojni glasnogovornik Ahraru Šama o odricanju prodemokratskih snaga od Džejšul-Fetha

Kao što se može primjetiti, razvoj događaja u Siriji je suprotan onome kakvim ga predstavljaju neki mediji koji su slijepo pristrasni odredjenoj grupi i koji obmanjuju muslimane da je vođa “Južnog fronta” navodno savjetnik Džebhetun-nusre, dok u stvarnosti vidimo situaciju koja je 100% suprotna – “Južni front” se zapravo odriče Džebhetun-nusre, Ahraruš-Šama i džihadskih skupina.

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Zlatna sredina

0
Rekao je Wehb: „Sve ima dva kraja i sredinu. Uhvatiš li se za jedan kraj, drugi će se nakositi, ali uzmeš li sredinu, oba kraja će biti uravotežena. Drži se uravnotežene sredine u svim stvarima“.

Preporučeni sadržaj

Egipatski diktator Sisi prijeti vojnom intervencijom u Libiji

0
U kontraofanzivi protiv snaga otpadničkog generala Halife Haftara, snage libijske vlade u Tripoliju uspjele su prethodnih sedmica povratiti više gradova i vojnih baza, te doći do kapija Sirta, stratšekog grada koji je od strane Rusije proglašen crvenom linijom.

Islamske teme