Sirija: Šiitsko-režimske snage pokrenule masivnu ofanzivu na zračnu bazu Ebu Zuhur

Objavljeno / ažurirano:

Snage Assadovog režima i njihove savezne šiitske militantne frakcije iz regije jutros su pokrenule masivnu ofanzivu zapadno od grada Khanasira koji je udaljen oko 60 kilometara od Halepa.

Ofanziva je uslijedila nakon višesedmičnih priprema i povlačenja dijela snaga iz istočnih predjela Sirije gdje se privodi kraju vojna kampanja protiv IDIŠ-a.

Režimske snage podržane artiljerijom i ruskim zračnim udarima u prvom ofanzivnom talasu su zauzele oko 5 sela te više kontrolnih tačaka, a primarni zadatak ofanzive je navodno preuzimanje strateške zračne baze Ebu Zuhur.

Ebu Zuhur je druga po veličini zračna baza na sjeveru Sirije i nalazi se na samom istoku pokrajine Idlib, a po prvi put je oslobođena početkom seprembra 2015. godine od strane Fronta Džebhetun-Nusra koji je ove godine transformisan u Tahriru-Šam.

Prije par sati je od strane sirijskih aktivista objavljen izvještaj u kojem stoji da je Tahriru-Šam već pokrenuo kontranapad te povratio kontrolu nad selima Hudžejra i Rašidija.

Iako se na početku samo Tahriruš-Šam suprotstavljao ofanzivi šiitsko-režimskih snaga, u međuvremenu, pojedine frakcije Slobodne sirijske vojske (FSA) su se uključile u borbe.

S druge strane, Ahraru-Šam ne poduzima ništa u organizovanju odbrane od režimskog napada, pa, da li je to dio osvete Tahriru koji će, ukoliko se bude sam suprotstavljao daleko brojnijim režimskim snagama, iscrpiti svoj vojni potencijal?

MAPA: Plan režimskih snaga – probijanje prema Idlibu sa jugoistočnog boka i stavljanje pobunjenika u okruženje

(Vijesti iz Sirije)

NOVO NA SAJTU

Preporučeni sadržaj

UN: Zdravstveni sistem Jemena u kolapsu – epidemija Covida i kolere

0
Pozivajući se na izvještaje humanitarnih radnika na terenu, Ujedinjeni narodi su upozorili da je zdravstveni sistem ratom razrušenog Jemena praktično u kolapsu dok se korona...

Islamske teme