Sirija: U ruskom terorističkom napadu na Idlib ubijeno pet civila

Popularno na sajtu

Najmanje pet civila je poginulo, a najmanje osam je povrijeđeno u zračnom napadu koji su izveli ruski ratni avioni na zonu deeskalacije Idlib, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama iz Opservatorije opozicionih snaga, četiri ruska ratna aviona koja su polijetala iz zračne baze Himeymim u Latakiji izvela su ukupno 16 napada na kamenolom u selu Hafserje na sjeverozapadu Idliba i na bazu vojnih grupa koje se bore protiv režimskih snaga.

Munir Mustafa, zamjenik direktora Civilne zaštite (Bijeli šljemovi), rekao je za AA da je u napadu na kamenolom poginulo pet civila koji su tamo radili, a najmanje osam je povrijeđeno.

Mustafa je naveo da su u toku akcije traženja i spašavanja ispod ruševina.

Tokom sastanka u Astani 2017. godine, Turkiye, Rusija i Iran složili su se o uspostavljanju četiri “zone deeskalacije” u području koje nije pod kontrolom Assadovog režima. Međutim, sirijski režim te teroristi koje podržavaju Iran i Rusija nastavili su napade i zauzeli tri od četiri regije i krenuli prema Idlibu.

Iako je Turkiye postigla dodatni sporazum o jačanju primirja s Rusijom u septembru 2018. napadi su se intenzivirali u maju 2019. godine. Prekid vatre se uglavnom održava nakon što su Turkiye i Rusija postigle novi sporazum 5. marta 2020. godine.

Oko dva miliona civila koji su bježali od napada tokom perioda od 2017. do 2020. godine pobjegli su u regije blizu turske granice.


(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz