Sirija: Žestoki sukobi potresaju grad Halep

Popularno na sajtu

Novoformirana džihadska koalicija ”Ansar al-Shariah” u vojnoj suradnji sa koalicijom ”Fathu Halab”pokrenula je proteklih dana opsežnu ofanzivu na zapadne gradske četvrti i predgrađa grada Halepa koja su pod kontrolom Assadovih režimskih snaga.

Džihadsko-oslobodilačke skupine, ujedinjene u koaliciji ”Ansar al-Shariah” uspjele su danas nakon višesatnog granatiranja režimskih snaga (granatama i eksplozivnim cilindrima) upasti u distrikt (četvrt) Al-Zahraa te zauzeti nekoliko vojnih kontrolnih tačaka.

Aktivisti koji izvještavaju direktno sa terena javljaju da su džihadsko-oslobodilačke snage uništile nekoliko režimskih tenkova i mnoštvo drugih oklopnih vozila te su uspjele zauzeti rezervoare za vodu i gorivo.

Režim na prve linije fronta sve češće šalje tenkovske jedinice jer nema povjerenja u jurišne snage što predstavlja lahak plijen džihadsko-oslobodilačkim snagama.

Grad Halep je trenutno od velike strateške važnosti po obje strane te bi posjed ovog grada mogao promijeniti tok stanja u Siriji – u korist Assadovog režima ili u korist džihadsko-oslobodilačkih snaga i pobunjeničkih frakcija sirijske opozicije.

Assadove režimske snage imaju izrazito snažno vojno pisustvo u Halepu koji je također jedno od jakih uporišta Hezbollaha i NDF-a (Nacionalne odbrambene snage) koje predvodi Iranska revolucionarna garda ali uprkos tome, trenutno nema velikih izgleda da bi ishod ovih sukoba mogao krenuti u korist Assadovog režima, jer režim od početka godine konstantno gubi dijelove grada Halepa te bilježi ogromne vojne gubitke.

Aktivisti tvrde da režim više nije u stanju da pokrene ozbiljnu ofanzivu u Halepu jer je svaka do sada završavala opštim kolapsom.

Sukobi postepeno eskaliraju i potresaju cijeli grad i čini se da su ovo najžešći sukobi do sada.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz