Sirijski pobunjenici pokrenuli raketnu odmazdu zbog pogibije zapovjednika

Popularno na sajtu

Sirijski pobunjenici pokrenuli su odmazdu zbog ruskog zračnog napada u kojem je poginuo glasnogovornik Tahriru-Šama Ebu Halid Šami, lansirajući stotine projektila na osu Hazarin u južno od Idliba te postaje ruske vojske na sjeveru Latakiji, a očekuje se još veća eskalacija u narednim danima.

Raketnu odmazdu u kojoj je do sada stradalo najmanje 20 Assadovih militanata pokrenuli su HTŠ i opozicioni NLF, dok je grupa Ensaru-Tevhid upotrijebila domaće projektile “Zilzal” koje nose 1,5 tona eksploziva.

Ko je bio Ebu Halid Šami?

Tahriru-Šam (HTŠ) objavio je osnovnu biografiju Ebu Halida Šamija, zapovjednika i vojnog glasnogovornika pokreta, koji je neki dan poginuo u ruskom zračnom udaru.

Prema informacijama, Ebu Halid Šami rođen je u gradu Džisrin u Istočnoj Guti, jednom od istočnih predgrađa Damaska. Iz tog razloga je poznat i po nadimku Ebu Halid Džisrini.

Radio je u krojačkoj fabrici u Džisrinu ali je ubrzo otišao raditi u Saudijsku Arabiju zbog financijskih poteškoća, kao što to čine mnogi Sirijci.

Kada su početkom 2011.godine u Siriji započele proturežimske demonstracije, vratio se u Siriju i pridružio demonstrantima.

Nakon što su se demonstracije pretvorile u građanski rat oštrim napadima i masakrima od strane režima, Istočna Guta prešla je pod kontrolu opozicionih pobunjenika.

U ime pobunjenika sudjelovao je u upravi Džisrina, i u tom periodu bio je u grupi Edžnadu-Šam. On je učestvovao u ratu od njegovog početka.

Raspuštanjem pomenute grupe 2016. godine, članovi grupe uključujući i njega pridružili su se Džebhetu-Fethu Šamu, nasljedniku Džebhetun-Nusre i prethodnici Tahriru-Šama.

Nakon pada Istočne Gute 2018. godine, Ebu Halid odlazi u Idlib s gdje se sastaje s generalnim emirom Ebu Muhammedom Dževlanijem koji ga potom imenuje vojnim glasnogovornikom.

Istovremeno je bio zapovjednik, glasnogovornik i vojni koordinator u združenoj operativnoj sobi Fethul-Mubin, sve do pogibije ovog mjeseca.

Izvor: UmmetPress

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz