Sirijski režim potpomognut ruskim zračnim i kopnenim snagama, te šiitskim borcima iz regije pojačava ofanzivu na jugu Sirije

Popularno na sajtu

Zločinačka satanistička armada koju sačinjavaju alevijski (šiitski) režim, ruske krstaške zračne i kopnene jedinice, te šiitski plaćenici i dobrovoljci iz zemalja regije, pojačava ofanzivu na jugu Sirije, koji je još prošle godine proglašen Zonom deeskalacije (primirja).

Sporazum o tome da neće napadati jug Sirije potpisali su i režim i Rusija, ali koga briga, sve dok su meta napada muslimani!

Sirijski režim podržan regionalnim šiijskim milicijama nije u utorak uspio zauzeti grad Busra al-Harir na istoku pokrajine Der'a, uprkos stotinama zračnih i artiljerijskih udara, potvrdili su opozicijski izvori. Medjutim, grad i oblast oko grada su zauzeti u srijedu.

Izvori navode da su se režimske militantne snage uspjele probiti do pomenutog grada u ranim jutarnjim satima da bi u brzoj kontraofanzivnoj akciji Slobodne sirijske vojske (FSA) bile odbačene do početnih pozicija.

Aktivisti ističu da je Slobodna sirijska vojska (FSA) uspjevala odbiti režimske snage i zadati im fatalne gubitke sve do izravnog uključenja ruske vojske. Prema njihovim riječima, ruska vojska potpomaže sirijski režim zračnim snagama i elitnim kopnenim odredima. U napadima također učestvuju iranska Revolucionarna garda, libanonski Hizbullat, afganistanska brigada Fatimijun i drugi.

Ipak, iako je grad Busra al-Harir odbranjen, sirijski zločinački režim zauzeo je strateška mjesta Mleihah i Nahetah tako da je nekoliko pobunjeničkih sela u sjevernoj izbočini djelimično odsječeno od ostatka teritorija. Sljedeći cilj sirijskog režima navodno je ključni pobunjenički grad Al-Hirak.

Glasnogovornik centralne pobunjeničke operativne sobe u utorak je potvrdio kako je režim uspio napraviti određene pomake na terenu, ali da ga je to koštalo velikih gubitaka i ljudstvu i vojnoj tehnici. Režim je izgubio blizu 50 vojnika,  BMP i dva tenka samo dokom borbi u ponedjeljak, a ovi gubici tokom borbi u utorak su navodno udvostručeni.

Iz komande centralne operativne sobe potvrđeno ja da nema kompromisa na čela sirijske revolucije te kako će se borba nastaviti jer je kompletan pobunjenički entitet na jugu zemlje sada po prvi put ujedinjen.

Uključenje ruske vojske i intenziviranje ofanzive jasan su pokazivač nemara međunarodne zajednice spram primirja kojeg je nametnula, a to također oslikava i naivnost pobunjenika koji su vjerovali u njena obećanja.

Kao odgovor na najnovija dešavanja u pokrajini Der'a, džihadski savez Tahriru-Šam u nedjelju je objavio važno upozorenje u kojem je pozvao sve pobunjeničke oružane grupe na sjeveru zemlje da formiraju jedinstven zajednički štab i hitno pokrenu vojnu operaciju protiv Assadovog režima.

Na inicijativu Tahriru-Šama odazvalo se tek par grupa: Džejšul-Izza, Ansaru-Din, Hurasu-Din i Turkistanska islamska Partija. Između pomenutih grupa će navodno biti formirana vojna koalicija koja će ofanzivom nastojati odvratiti režimske snage od područja južne Sirije.

(Put vjernika / Vijesti iz Sirije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: