Sirijski režim prisiljava bivše pobunjenike da se uključe u napad na Kabanu

Ovo nije prvi slučaj u kojem režim bivše pobunjenike šalje na prve linije.

Popularno na sajtu

Rukovodstvo režimske 4. divizije, poznatije i kao ”Tigrove snage”, izdalo je naredbu o premještanju bivših pobunjenika odnosno ”pripadnika sporazuma pomirenja” na front Kabana u Latakiji radi sudjelovanja u tekućim borbama protiv pobunjeničkih i džihadskih snaga.

Izvori su istakli da je Četvrta divizija poslala više od 300 boraca ”pripadnika pomirenja” iz Jalde, Babila i Bejt Sahema (južni Damask) na Kabanu, ali su se deseci odbili pokoriti naredbi.

Prema listu “Zaman al-Wasl”, ozloglašeni režimski sigurnosni ogranak prijetio je da će napasti spomenute gradove te je započeo kampanju hapšenja, u slučaju da se bivši pobunjenici odbiju pridružiti bitkama u Latakiji.

Ovo nije prvi slučaj u kojem režim bivše pobunjenike šalje na prve linije. Prije pola godine, sirijska džihadska jedinica Hurasu-Din je gotovo bez ikakvog otpora pregazila režimski bataljon u Latakiji, da bi se poslije ispostavilo kako su to zapravo većinom bili bivši pripadnici Slobodne sirijske vojske iz Homsa i Dar'e.

Iz Hurasu-Dina su tada tvrdili kako ih nije briga ko čuva neprijateljsku liniju te su ostavili mogućnost vojnicima u ruralnoj Latakiji da se predaju.

Važno je napomenuti kako su džihadske i pobunjeničke snage prošle sedmice izvele napad na položaje režimskih, iranskih i ruskih milicija, a kako bi osigurale Kabanu i odgovorile na najnovija kršenja mirovnog sporazuma.

Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz