Namaz za vrijeme putovanja: Da li se namaz može obaviti sutradan kad se stigne kući?

Objavljeno / ažurirano:

Pitanje:

Esselam alejkum,

Za vrijeme putovanja, kada nije moguće obaviti namaz, da li se namaz može obaviti sutradan kad se stigne kući.

Odgovor:

We alejkum selam we rahmetullahi we berekatuhu,

Uzvišeni Allah je propisao da se svaki namaz obavlja u vremenima koja je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pojasnio u sunnetu. Kaže Uzvišeni:

الصَّلاَةَ إِنَّ الصَّلاَةَ كَانَتْ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ كِتَابًا مَّوْقُوتًا

“A namaz je propisan vjernicima u određenim vremenskim razmacima!“

Stoga, nije dozvoljeno da čovjeku svjesno odgodi obavljanje namaza u njegovom vremenu osim uz valjani šerijatski razlog, kao što je na primjer put kada se čovjeku dozvoljava da podne odgodi i klanja ga zajedno sa ikindijom u ikindijskom vremenu, ili da odgodi akšam i klanja ga zajedno sa jacijom u jacijskom vremenu.

Činjenica da si na putu nije valjani šerijatski razlog da se namaz odgodi do sljedećeg dana. Allah, subhanehu ve te'ala, je olakšao putniku tako da može skratiti i spajati namaze. Putniku se dozvoljava da spoji podne i ikindiju u podnevskom ili ikindijskom vremenu (kako mu je lakše) i klanja po dva rekata (dva rekata podnevskog farza i dva rekata ikindijskog farza). Isto tako da spoji akšam i jaciju (akšam će klanjati tri a jaciju dva rekata).

Stoga kada putuješ svojim autom stani negdje usput i obavi namaz, a zatim nastavi svojim putem. Ako putuješ autobusom, gledaj da namaz obaviš u vremenu pauze, a ako će isteći namasko vrijeme onda zatraži od vozača da stane kako bi obavio namaz. Ako to vozač odbije onda klanjaj u autobusu sjedeći.

Stoga vodi računa dragi brate da namaz obaviš u njegovom vremenu jer nema tog tjelesnog ibadeta o čijem je obavljanju Šerijat tako kategoričan kao što je namaz.

Molim Uzvišenog Allaha da nas učini od onih koji vode računa o svojim namazima.

Odgovorio: Šerijatski odbor portala

NOVO NA SAJTU

Tajna koja se mora čuvati i tajna koju je obaveza otkriti

0
Zabranjeno je biti vjeroloman U hadisu se kaže: “Ne sjede zajedno oni ljudi koji nemaju međusobnog povjerenja."1 Sabit prenosi da je Enes kazivao: "Jednom, došao je...

Preporučeni sadržaj

Šejh Tarifi o istinskoj slobodi i svrsi ovosvjetskog života

0
- Stvarna sloboda podrazumijeva robovanje samo Allahu i nikome više mimo Njega. Tumačenje slobode kao dozvole izlaska van okvira naredbi i zabrana koje je Allah...
Poklon bolesniku

Poklon svakom bolesniku

Islamske teme