Slobodna sirijska vojska želi sigurnosnu pomoć Tahriru-Šama

Popularno na sajtu

Izvori u sirijskoj opoziciji otkrili su kontakte između Tahriru-Šama (HTŠ) i nekih grupa Slobodne sirijske vojske (FSA), o pomoći na polju sigurnosti područja pod kontrolom FSA.

Sirijski opozicijski izvori otkrili su da se odvijaju pregovori između Tahriru-Šama (HTŠ) i skupina Slobodne sirijske vojske (FSA) na sjeveru Sirije radi predaje obezbjeđivanja sigurnosti nekih područja HTŠ-u i zaštite civila. Nagađani sporazum uključivao bi to da FSA koju podržava Turska prestane s neprijateljskom i rivalskom retorikom prema HTŠ-u u zamjenu za to da sigurnosni aparat HTŠ-a provodi i nadgleda sigurnost na određenim oblastima koje se nalaze pod čestim bombaškim napadima YPG-a i IDIŠ-a, jer se HTŠ u Idlibu pokazao kao veoma učinkovit protiv neprijateljskih ćelija. Nejasno je hoće li FSA zadržati snage u područjima koja bi HTŠ nadzirao.

Brigadni general Ahmad Rahal iz Slobodne sirijske vojske, objavio je 19. februara na Twitteru: „HTŠ-ovi emiri su više puta posjetili područja Maslinove grančice (Afrin, sjeverni Halep) kako bi izgradili svoje odnose s vođama FSA usred izvještaja prema kojima je FSA odlučila spriječiti bilo kakve medijske napade na vođe HTŠ-a. Također se razgovara o tome da će sigurnost svih oslobođenih područja biti predana HTŠ-u nakon neuspjeha tamošnjeg vojnog, sigurnosnog i pravosudnog rukovodstva.”

Tahriru-Šam kontrolira velika područja Idliba na sjeverozapadu Sirije, dok frakcije FSA, uz podršku Turske, kontroliraju Afrin, al-Bab, Džarablus i Tell Ebjed.

Izvori FSA pod uvjetom da ostanu anonimni rekli su za Al-Monitor da postoje kontakti između HTŠ-a i nekih skupina FSA u naporima da se riješe sporovi između dviju strana. FSA i HTŠ natječu se oko područja utjecaja na sjeveru Sirije, a posljednjih godina je između njih bilo nekoliko sukoba.

Napetosti su narasle jer HTŠ optužuje skupine FSA da rade u interesu Turske na štetu sirijske revolucije dok s druge strane iz FSA tvrde da je HTŠ preuzeo kontrolu nad oružjem koje su oni ostavili u Idlibu nakon što su bili prisiljeni napustiti oblast uslijed poraza u bitkama s HTŠ-om.

Izvori su rekli da je HTŠ poslao određene vođe prijateljski raspoložene prema FSA-inim frakcijama u područja pod kontrolom Brigade Sulejman Šah u mjesto Šejh Hadid kod Afrina.

Svaka skupina unutar FSA često djeluje bez pozivanja na vodstvo FSA i ima vlast nad svojim članovima i područjima koja kontrolira. Nejasno je da li bi šire rukovodstvo – i njegova glavna potpora, Turska – podržalo takav potez. Ankara je HTŠ odredila za terorističku grupu i radi zajedno s Rusijom na njenom rušenju. 

Iako je neslužbena, posjeta ukazuje na napore HTŠ-a i FSA-inih skupina da postignu razumijevanje. Prema izvorima, približavanje bi na kraju moglo dovesti do ujedinjenja svih preostalih sirijskih oslobođenih teritorija.

Čini se da se ove posjete dešavaju po prvi put.

Građanski novinar Qais al-Ahmad al-Hamawi, koji boravi u područjima FSA, rekao je za Al-Monitor, “Vodstvo HTŠ-a puno je iznenađenja. Oni se pokušavaju prikazati kao lokalna grupa koja ne želi širenje van Sirije..”

Koordinator za medije HTŠ-a, Taqi al-Din Omar, nije ni potvrdio, ali ni opovrgnuo glasine o kontaktima i sastancima. Rekao je za Al-Monitor, „Jedinstvo u redovima grupa sirijske revolucije, kao i očuvanje principa i temelja, revolucionarna je dužnost, zbog čega je HTŠ ujedinio glavne frakcije i vojne bataljone 2017. godine [kada je osnovana grupa]. Oduvijek smo pozivali na ovu revolucionarnu dužnost uz sudjelovanje elite, učenjaka i kadrova revolucije. Režim Bashara al-Assada pozvao je ruskog okupatora i desetine milicija da se bore protiv sirijskog naroda. Dužnost grupa je da se ujedine protiv okupatora. Mislim da nema nijednog revolucionara koji ne želi ujedinjenje oslobođenih područja, tj. sirijskih opozicionih područja.

Abu Khaled al-Shami, pseudonim za bivšeg džihadskog vođu s prebivalištem u Idlibu, rekao je za Al-Monitor, “Ne postoje uvjeravanja da su se takvi kontakti zaista dogodili između HTŠ-a i FSA-e. Ako je ovo istina, bilo bi nepotrebno reći da je zbližavanje hitno da bi HTŠ prekinuo svoju izolaciju. Međutim, hoće li se takvi napori ostvariti, ovisi o tome koliko je s tim zadovoljna turska strana i skupine koje ona podržava.”

Al-Monitor se također susreo s Mohammedom al-Omarom, novinarom bliskim HTŠ-u s prebivalištem u Idlibu, koji je rekao, “HTŠ je željan jedinstva opozicijskih područja i traži ujedinjenje, ali skupine (FSA) ne žele ujediniti regiju, jer trenutna situacija služi njihovim interesima. Svaka skupina je poput države koja uživa autoritarne i ekonomske privilegije, zbog čega ne razmišljaju o objedinjavanju područja. U međuvremenu, HTŠ djeluje kao legitimna vlada, a istovremeno održava sigurnost u područjima pod svojom kontrolom. Da je HTŠ kontrolirao područja koja drži FSA, spriječio bi brojne tamošnje [napade] posljednjih mjeseci. “

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz