Sporazumi sa Izraelom dozvoljavaju promjenu statusa i podjelu džamije Al-Aqse

Popularno na sajtu

Odredba koja je ugrađena u sporazume o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina s jedne strane i Izraela s druge, a kojima je posredovao SAD, može dovesti do podjele u slučaju džamije Al-Aqsa jer krši njen status quo, navode stručnjaci.

Prema izvještaju nevladine organizacije Terrestrial Jerusalem (TJ), sporazum predstavlja “radikalnu promjenu u statusu quo” i ima “dalekosežne i potencijalno eksplozivne posljedice”.

Prema statusu quo, utvrđenom 1967, samo muslimani mogu moliti u al-Haram al-Sharifu, odnosno u kompleksu Al-Aqse.

Oni koji nisu muslimani mogu je posjetiti, ali ne mogu moliti tu. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu potvrdio je ovaj status quo u formalnoj deklaraciji 2015.

Međutim, odredba u nedavnim sporazumima između Izraela i arapskih država ukazuje da ovo možda više neće biti slučaj.

U zajedničkim izjavama između SAD-a, Izraela i UAE koje je američki predsjednik Donald Trump objavio 13. augusta navodi se: “Svi muslimani koji dođu u miru mogu posjetiti i moliti u džamiji Al-Aqsa i druga sveta mjesta u Jerusalemu trebaju ostati otvorena za miroljubive vjernike svih vjera.”

Međutim, Izrael definira Al-Aqsu kao strukturu jedne džamije, kao što se navodi u izjavi, stoji u izvještaju TJ-ja.

“Prema Izraelu (a očigleno i prema SAD-u) sve na Brdu hrama što nije struktura džamije definirano je kao ‘jedno od drugih svetih mjesta u Jerusalemu’ i otvoreno za molitvu za sve, uključujući Jevreje”, navodi se.

“Izbor terminologije nije nasumičan ili slučajan, i može se samo gledati kao namjeran ali prikriven pokušaj da se ostave otvorena vrata za jevrejske vjernike na Brdu hrama, i time da se radikalno promjeni status quo.”

Ista izjava se navodi i u sporazumu sa Bahreinom.

Stručnjaci zabrinuti

Khaled Zabarqa, palestinski advokat specijaliziran za Al-Aqsu i Jerusalem, rekao je za Al Jazeeru da izjava “veoma jasno govori da džamija nije pod suverenitetom muslimana”.

“Kada je UAE prihvatio takvu odredbu, složio se i dao zeleno svjetlo za izraelski suverenitet nad džamijom Al-Aqsa”, rekao je Zabarqa.

“To je jasno i ogromno kršenje međunarodnog i pravnog statusa quo džamije Al-Aqsa nakon okupacije Jerusalema 1967, koja kaže da je sve unutar zidova pod nadzorom Jordana.”

Daniel Seidemann, izraelski advokat koji se bavi geopolitikama Jerusalema, rekao je za Al Jazeeru da je “duboko zabrinut zbog onoga šta se dešava”.

“Ono čemu svjedočimo u Jerusalemu je nadmoć religijskih frakcija koje religiju pretvaraju u oružje. Na putanji smo koja nas vodi u vatru.”

“Znamo da se zajednički radilo na ovim odredbama, na svakoj riječi u zajedničkom timu SAD-a i Izraela. Prelazak sa termina Haram al-Sharif na termin džamija Al-Aqsa nije slučajenost”, rekao je Seidemann.

Izvor: Al Jazeera

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz