Srbija se naoružava: Srbija naručila oružje za 1,3 milijarde dolara

Popularno na sajtu

Srbija je pošle godine ugovorila nabavke naoružanja i vojne opreme u vrijednosti od jedne milijarde i 318 miliona američkih dolara, što predstavlja iznos veći od ukupne vrijednosti svih nabavki od kraja 2016. godine, kada je pokrenut proces modernizacije Vojske Srbije (VS), prenosi agencija Beta.


Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža (balkansec.com), iznos ugovorenih nabavki naveden je u izvještaju o poslovanju javnog poduzeća Jugoimport-SDPR za prošlu godinu. Navedeno je kako se radi o 287 pojedinačnih ugovora potpisanih sa 31 državom.

„Podaci nisu precizirani kada se radi o delu iznosa tih ugovora namenski za VS, ali relevantni su za procenu jer je Jugoimport-SDPR zadužen za sve nabavke strategijski važnih sredstava vojne namene i u toj listi je praktično svo naoružanje i vojna oprema“, navodi se u tekstu.

Informacije o ruskoj invaziji

Portal dodaje kako su neki od ugovora potpisani za potrebe domaće proizvodnje u fabrici Borbeni složeni sistemi i ostalima koje su u 100 procentnom vlasništvu Jugoimport-SDPR.

Indirektno, to su također nabavke za VS jer, na primjer, borbena vozila Lazar 3 i Miloš koja su u serijskoj proizvodnji za domaće potrebe pokreće američki motor i imaju francuski nezavisni ovjes.

„Dramatičan rast nabavki naoružanja podrazumeva nove velike ugovore. Bitan partner bila je Rusija od koje su naručena četiri borbena helikoptera Mi-35M, tri transportna Mi-17V-5, dve baterije sistema protivvazdušne odbrane Pancir-S1M, sistemi za protivelektronska dejstva i borbu protiv dronova i tako dalje”, dodaje se.

U tekstu se podsjeća da je praksa u velikim poslovima da se dio novca daje kao avans, ali nije javni podatak koliko je plaćeno Rusiji za naoružanje koje se sada ne može dobiti zbog međunarodnih sankcija i blokade ruske privrede.

Francuski radari

„Svakako, radi se o velikim previdu i nesmotrenosti da se ugovara nabavka tehnike sa zemljom koja se pripremala za rat i podrazumevamo da je obaveštajni rad Srbije obezbedio pravovremene i tačne informacije o prilikama na istoku”, navodi portal.

Podsjeća se i da je zvanično najavljeno da će biti nabavljeni radari iz Francuske GM400, GM200 i GM60 za sistem zračnog osmatranja i javljanja i za jedinice protuzračne odbrane.

„Od Airbusa je naručeno deset višenamenskih H145M za VS, kao dodatak za ranije nabavljenih pet komada na osnovu ugovora iz decembra 2016. sa kojim je počeo ciklus modernizacije. Unutar zemlje Ministarstvo odbrane, Ministarstvo finansija i Jugoimport-SDPR ugovorili su nabavke naoružanja domaće proizvodnje sa velikim udelom uvoznih agregata i uređaja”, dodaje se.


IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz