Suparničke libijske strane izabrale privremenu vladu

Popularno na sajtu

Izaslanici suprotstavljenih libijskih frakcija izabrali su privremenog premijera i tročlano predsjedničko vijeće koji će voditi zemlju do izbora 24. decembra.

Cilj uspostave jedinstvene uprave je okončanje podjele na dvije vlade i brojne milicije koja traje više od pet godina.

Sedamdeset i četiri člana Libijskog foruma za politički dijalog (LPDF) izabrali su političkog aktivista i poduzetnika Abdul-Hamida Mohammeda Dbeibeha za premijera i bivšeg libijskog ambasadora u Grčkoj, Mohammeda Menfija za čelnika predsjedničkog vijeća.

Obraćajući se LPDF-u ranije ove sedmice, Dbeibeh je rekao da se želi fokusirati na ujedinjenje i restrukturiranje državne vojske te da namjerava uspostaviti ministarstvo za nacionalno pomirenje i obnovu.

“Libijski narod želi živjeti”, naglasio je.

Prezentacije kandidata

Članovi LPDF-a su se okupili u ponedjeljak blizu Ženeve i saslušali prezentacije 45 kandidata za četiri mjesta.

Tokom posljednjih pet godina, Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) koju podržava UN i na čelu s Fayezom Serrajem upravljala je glavnim gradom Tripoli te zapadnim područjima. Sjedište druge suparničke strane koju vodi vojni komandant Khalif Haftar u istočnom je dijelu zemlje.

Libija je u haosu od 2011. kada je ubijen dugogodišnje vođa Moammer Gaddafi. Zemlja se pretvorila u bojište protivničkih snaga i stranih sila, uključujući Rusiju i Tursku.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d