Categories:

Sveti šijitski grad pogodila zaraza korona virusom, panika u Iranu

Objavljeno / ažurirano:

Korona virus nastavlja da se širi u svijetu. Nakon što je, zvanično, usmrtio najmanje 2000 ljudi u Kini, virus se iznenada počeo širiti u Iranu. Do sada, najmanje pet osoba je preminulo od posljedica zaraze korona virusom u Iranu, javlja Anadolu Agency (AA). Potvrđeno je 18 slučajeva zaraze, dok se za 750 slučajeva sumnja na zarazu.

Epicentar širenja korona virusa je šijitski sveti grad Kum (Qom), koji je poznat kao rasadnik šijitskih misionara i ideološki centar za regrutovanje šijitskih boraca za rat protiv muslimana u Siriji i ostalim dijelovima Bliskog istoka.

Dr. Ghazal Hosseini, stručnjakinja iz Qoma, grada u kojem je potvrđeno nekoliko slučajeva zaraze, istakla je kako je situacija zaista alarmantna nakon što su dvije osobe preminule od posljedica zaraze.

Epidemiju je nazvala “velikom zdravstvenom krizom“, koja bi mogla ”stvoriti paniku“ u Iranu.

”Vlasti su unaprijed trebale biti spremne za to, ali sad je njihova dužnost da smire ljude“, rekla je Hosseini.

Ranije su iranske vlasti naredile zatvaranje svih škola i univerziteta u Qomu, a potez je poduzet kako bi se spriječilo širenje smrtonosnog virusa.

Abid Hussain, student iz Qoma, za AA je telefonom rekao kako su informacije o dva smrtna slučaja uzrokovana zarazom korona virusa izazvala paniku u gradu.

Mohammad Nazari, hotelijer u Qomu, ubijeđen je da će se nova zdravstvena kriza negativno odraziti i na poslovanje.

(Agencije / PV)

NOVO NA SAJTU

Talibanski operativac ubio i ranio 80 neprijateljskih komandosa u Ghazniju

0
Ismatullah Hamid, operativac i pripadnik talibanskih elitnih snaga, izveo je napad na vojnu bazu afganistanske marionetske vojske u okrugu Qalay Jawaz blizu grada Ghaznija.

Preporučeni sadržaj

Izrael napao Gazu avionima, helikopterima i tenkovima

0
Izraelski borbeni avioni, helikopteri i tenkovi gađali su rano jutros mete Hamasa u pojasu Gaze, nakon što su sa te teritorije na Izrael ispaljene dvije rakete, saopštila je vojska.

Islamske teme