Categories:

Sveti šijitski grad pogodila zaraza korona virusom, panika u Iranu

Objavljeno / ažurirano:

Korona virus nastavlja da se širi u svijetu. Nakon što je, zvanično, usmrtio najmanje 2000 ljudi u Kini, virus se iznenada počeo širiti u Iranu. Do sada, najmanje pet osoba je preminulo od posljedica zaraze korona virusom u Iranu, javlja Anadolu Agency (AA). Potvrđeno je 18 slučajeva zaraze, dok se za 750 slučajeva sumnja na zarazu.

Epicentar širenja korona virusa je šijitski sveti grad Kum (Qom), koji je poznat kao rasadnik šijitskih misionara i ideološki centar za regrutovanje šijitskih boraca za rat protiv muslimana u Siriji i ostalim dijelovima Bliskog istoka.

Dr. Ghazal Hosseini, stručnjakinja iz Qoma, grada u kojem je potvrđeno nekoliko slučajeva zaraze, istakla je kako je situacija zaista alarmantna nakon što su dvije osobe preminule od posljedica zaraze.

Epidemiju je nazvala “velikom zdravstvenom krizom“, koja bi mogla ”stvoriti paniku“ u Iranu.

”Vlasti su unaprijed trebale biti spremne za to, ali sad je njihova dužnost da smire ljude“, rekla je Hosseini.

Ranije su iranske vlasti naredile zatvaranje svih škola i univerziteta u Qomu, a potez je poduzet kako bi se spriječilo širenje smrtonosnog virusa.

Abid Hussain, student iz Qoma, za AA je telefonom rekao kako su informacije o dva smrtna slučaja uzrokovana zarazom korona virusa izazvala paniku u gradu.

Mohammad Nazari, hotelijer u Qomu, ubijeđen je da će se nova zdravstvena kriza negativno odraziti i na poslovanje.

(Agencije / PV)

NOVO NA SAJTU

Kako postupiti protiv nasilnika i griješnika iz redova muslimanskih vladara

0
Što se tiče džihada protiv vladara i kraljeva, to će se učiniti time što ćemo ih savjetovati i upozoravati podsjećanjem na njihove obaveze i...

Preporučeni sadržaj

Uloga Irana i Hezbolaha u ratu protiv Amerike i “Izraela” i...

1
Iza američke dominacije u svijetu, i dominacije "Izraela" na Bliskom istoku, postoje dva svjetska aktera koji se, na prvi pogled, suprotstavljaju Americi i "Izraelu"....
abdest

Nedoumice u vezi s abdestom

Islamske teme