Svijetu izvoze mit o slobodi i sigurnosti: U oružanim napadima u SAD-u tokom 2023. ubijeno skoro 43.000 ljudi

Popularno na sajtu

U oružanim napadima u prošloj godini u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ubijeno je skoro 43.000 ljudi, javlja Anadolu.

Zabilježene su 654 masovne pucnjave.

Prema Arhivu nasilja oružjem, web stranici koja prati smrtne slučajeve nasilja i njihove uzroke u Sjedinjenim Američkim Državama, 42.888 Amerikanaca je poginulo u napadima oružjem do 31. decembra 2023. godine. To u prosjeku iznosi oko 117 smrtnih slučajeva svaki dan.

Gotovo 1.700 žrtava bili su djeca i tinejdžeri, od kojih je 1.381 u dobi od 12 do 17 godina umrlo od vatrenog oružja.

Među žrtvama je i 295 djece, uzrasta do 11 godina.

Najsmrtonosnija pucnjava 2023. dogodila se u Lewistonu u državi Maine 25. oktobra kada je naoružani napadač otvorio vatru iz snajperske puške u kuglani i lokalnom baru, ubivši 18 ljudi i ranivši 13.

Nakon intenzivne dvodnevne potrage, policija je pronašla napadača mrtvog u obližnjoj fabrici za reciklažu, gdje je izvršio samoubistvo.

Masakr u Maineu bio je jedan od najsmrtonosnijih masovnih pucnjava u SAD-u u posljednjih nekoliko decenija, što je navelo predsjednika Joea Bidena da podstakne Kongres da donese strožije zakone o oružju.

“Oružje je ubica broj jedan djece u Americi, više od saobraćajnih nesreća, više od raka, više od drugih bolesti”, rekao je američki predsjednik.

– Najsmrtonosnije pucnjave –

Pucnjava u Maineu bila je najsmrtonosnija 2023. godine, ali bilo je još nekoliko smrtonosnih masovnih pucnjava.

Naoružani napadač je 21. januara otvorio vatru na proslavi kineske Nove godine u Monterey Parku u Kaliforniji, ubivši 11 osoba i ranivši devet. Policija je ušla u trag osumnjičenom u kombiju, gdje je izvršio samoubistvo.

Stotine kupaca u trgovačkom centru u predgrađu Dallasa u Allenu u Teksasu pobjeglo je 6. maja nakon što je napadač pucao, ubivši osam i ranivši još sedam osoba. Osumnjičenog je upucao i ubio policajac.

U Enochu u Utahu 4. januara, muškarac je ubio sedam članova porodice, uključujući svoju ženu, petoro djece i punicu prije nego što je izvršio samoubistvo. Policija je saopćila da je osumnjičeni bio pod istragom zbog nasiljaa u porodici i da je njegova supruga upravo podnijela zahtjev za razvod.

Krajem marta je zabilježena i pucnjava u privatnoj školi u Nashvilleu. Ubijeno je šest osoba, tri učenika i tri odrasle osobe. Osumnjičenog, koji je bio bivši učenik škole, ubili su policajci.

Brojke govore da je 2023. godine u pucnjavama u kojima su učestvovali policajci ubijeno 1.438 ljudi, dok je 50 policajaca ubijeno na dužnosti.

Zabilježene su i 1.563 nenamjerne pucnjave i 673 incidenta ubistva i samoubistva.

Većina smrtnih slučajeva dogodila su se u Teksasu, Louisiani, Floridi, Georgiji, Južnoj Karolini, Illinoisu i Kaliforniji.

AA/PV

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz