Categories:

SZO: Od malarije u 2018. godini preminulo 405.000 osoba

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u 2018. godini od malarije je širom svijeta preminulo 405.000 ljudi, a oboljelo 228 miliona.

Objavljeno / ažurirano:

Malarija godišnje odnosi stotine hiljada života, uglavnom u siromašnim afričkim zemljama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u 2018. godini od malarije je širom svijeta preminulo 405.000 ljudi, a oboljelo 228 miliona.

Svjetski dan borbe protiv malarije svake se godine obilježava 25. aprila. Malarija je zarazna bolest koja se danas može liječiti, ali u siromašnim afričkim zemljama još odnosi ljudske živote.

Malariju prenose malarični komarci, a bolest, koja obično daje simptome u roku od mjesec dana, može se prenijeti i s majke na dijete putem krvi, uobičajnom upotrebom šprice ili igala ili rođenjem.

Prvi simptomi malarije javljaju se glavoboljom, slabošću, umorom, nelagodom u trbuhu i bolovima u mišićima i zglobovima.

Prema podacima SZO-a, 94 posto smrtnih slučajeva u 2018. godini zabilježeno je u Africi.

Čak 24 posto smrtnih slučajeva od malarije u svijetu registrovano je u Nigeriji. Najviše su pogođena djeca mlađa od pet godina.

U 2010. godini širom svijeta zabilježen je 251 milion slučajeva malarije, dok taj broj u 2018. iznosi 228 miliona.

Najviše slučajeva, čak 93 posto, u 2018. godini registrovano je u Africi, zatim jugoistočnoj Aziji 3,4 posto i zemljama istočnog Sredozemlja 2,1 posto.

Najefikasniji način da se spriječi da se blagi slučaj malarije pretvori u ozbiljnu bolest i smrt je korištenje brze dijagnoze i liječenja uz pomoć antimalarijskih lijekova.

NOVO NA SAJTU

Analiza: Kako su talibani nadjačali globalnu supersilu

0
Talibani su blizu da ostvare svoj gorući cilj: američke trupe koje napuštaju Afganistan i uspostava islamske vlade odnosno šerijatog sistema na preostaloj trećini države. Kako bi to postigli, primijenili su nove strategije te postali više otvoreniji i politički angažiraniji prema vanjskom svijetu.
Poslanikovi as sunneti, Muhammed alejhi selam

50 Poslanikovih sunneta

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Tri poruke za preostali dio Ramazana

0
Mnogi ljudi zbog mnoštva ibadeta tokom Ramazan osjete prezasićenost i monoton odnos prema ibadetu, kako to izbjeći, šta znači provesti Noć Kadra u ibadetu i šta ako ujutro moraš na posao i ne možeš cijelu noć ostati budan? Pogledajte tri poruke šejha Ali Hammude u 22. dijelu ramazanskog serijala Ramazan promjena.

Islamske teme