Haftarove snage raketirale Tripoli i ubile troje civila

Objavljeno / ažurirano:

Najmanje troje civila ubijeno je u raketnom napadu kojeg su u petak na Tripoli izvele snage sa istoka Libije, koje predvodi odmetnuti penzionirani general Khalifa Haftar.

Dužnosnik Ministarstva zdravstva pri međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva Libije Emin al-Hashimi  je za Anadoliju kazao kako su Haftarove snage izvele raketni napad u području Ayn Zara u glavnom gradu Libije.

“U napadu je ubijeno troje civila, a još troje je ranjeno”, rekao je Hashimi.

Ubijeni deseci civila

Haftarove snage od početka godine izvode raketne napade na južne četvrti Tripolija, u kojima su ubijeni deseci civila, uključujući žene i djecu.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine, kada je ubijen dugogodišnji lider Muammar Gaddafi.

Od tada su na sceni paralelne strukture vlasti sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku.

U Tripoliju je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva, koju priznaju i Ujedinjeni narodi, a u Tobruku je sjedište struktura koje podržavaju Haftara.

Otpadnika Haftara u pohod protiv islama i muslimana Libije potpomažu Rusija, Amerika, Francuska, ali i Saudijska Arabija, Emirati i Egipat. Haftaru je posebno odana sekta medhalija čijih sljedbenika ima na našim prostorima. O sekti medhalija pročitajte ovdje.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Guardian: Kina izgradila 400 kampova za pritvor muslimana

0
Mreža kampova u koje se pritvaraju Ujguri i pripadnici drugih muslimanskih manjina uključuje i 14 koji se trenutno grade.
Islamske teme

Sedam najvećih grijeha

Preporučeni sadržaj

Zašto su muslimani razjedinjeni

0
Rekao je Uzvišeni Allah: „Od onih koji govore: ‘Mi smo kršćani’, Mi smo zavjet prihvatili, ali su i oni dio onoga čime su bili opominjani...

Islamske teme