Haftarove snage raketirale Tripoli i ubile troje civila

Objavljeno / ažurirano:

Najmanje troje civila ubijeno je u raketnom napadu kojeg su u petak na Tripoli izvele snage sa istoka Libije, koje predvodi odmetnuti penzionirani general Khalifa Haftar.

Dužnosnik Ministarstva zdravstva pri međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva Libije Emin al-Hashimi  je za Anadoliju kazao kako su Haftarove snage izvele raketni napad u području Ayn Zara u glavnom gradu Libije.

“U napadu je ubijeno troje civila, a još troje je ranjeno”, rekao je Hashimi.

Ubijeni deseci civila

Haftarove snage od početka godine izvode raketne napade na južne četvrti Tripolija, u kojima su ubijeni deseci civila, uključujući žene i djecu.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine, kada je ubijen dugogodišnji lider Muammar Gaddafi.

Od tada su na sceni paralelne strukture vlasti sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku.

U Tripoliju je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva, koju priznaju i Ujedinjeni narodi, a u Tobruku je sjedište struktura koje podržavaju Haftara.

Otpadnika Haftara u pohod protiv islama i muslimana Libije potpomažu Rusija, Amerika, Francuska, ali i Saudijska Arabija, Emirati i Egipat. Haftaru je posebno odana sekta medhalija čijih sljedbenika ima na našim prostorima. O sekti medhalija pročitajte ovdje.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Analiza: Kako su talibani nadjačali globalnu supersilu

0
Talibani su blizu da ostvare svoj gorući cilj: američke trupe koje napuštaju Afganistan i uspostava islamske vlade odnosno šerijatog sistema na preostaloj trećini države. Kako bi to postigli, primijenili su nove strategije te postali više otvoreniji i politički angažiraniji prema vanjskom svijetu.
Poslanikovi as sunneti, Muhammed alejhi selam

50 Poslanikovih sunneta

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Tri poruke za preostali dio Ramazana

0
Mnogi ljudi zbog mnoštva ibadeta tokom Ramazan osjete prezasićenost i monoton odnos prema ibadetu, kako to izbjeći, šta znači provesti Noć Kadra u ibadetu i šta ako ujutro moraš na posao i ne možeš cijelu noć ostati budan? Pogledajte tri poruke šejha Ali Hammude u 22. dijelu ramazanskog serijala Ramazan promjena.

Islamske teme