Libijska vlada: Ruski plaćenici koristili nervni gas u Tripoliju

Ruska teroristička banda predvođena Putinom, nakon što je šijitske snage u Siriji opskrbila nervnim gasom koji je više puta upotrebljen protiv sirijske djece, isto to radi i u Libiji šireći svoj kršćanski terorizam na ovu muslimansku zemlju.

Popularno na sajtu

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi nacionalnog jedinstva Libije Fathi Bashagha saopćio je u srijedu kako su pripadnici ruske sigurnosne kompanije koji se bore na strani odmetnutog generala Khalife Haftara koristili nervni plin u Tripoliju.

“Milicija pri Wagneru je protiv naših oružanih jedinica u Salahaddinu, na jugu Tripolija, koristila nervni gas”, rekao je on na konferenciji za novinare u Tripoliju.

Ministar je dodao kako blisko sarađuju s Turskom, SAD-om i Velikom Britanijom kako bi u Libiji bila uspostavljena sigurnost.

Dodao je i kako na polju sigurnosti sarađuju i s Tunisom i Alžirom, prenosi Anadolija.

Bashagha je kazao kako je milicija Kani, koja podržava lidera nelegitimnih snaga na istoku Libije Haftara, zatvorila ventile za dostavljanje prirodnog plina elektranama.

‘UAE želi da se haos nastavi’

Poručio je kako se milicija mora povući sa tog područja.

Dodao je kako su pripadnici pri operaciji “Burkan Al-Ghadab” stvarni heroji i da će doprinijeti formiranju budućnosti Libije.

Ruska sigurnosna kompanija Wagner je poznata po plaćenićkim vojnim aktivnostima u Siriji, Ukrajini, Libiji i afričkim zemljama.

Wagner se s oko 1.400 plaćenika bori u redovima Haftara na frontu u Tripoliju.

Bashagha se osvrnuo i na ulogu Ujedinjenih Arapskih Emirata u Libiji te dodao kako UAE predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost Libije.

“UAE želi da haos u Libiji bude nastavljen”, rekao je ministar.

Plaćenici ‘Putinovog kuhara’

Napori ruske zaštitarske firme Wagner ne svode se samo na opskrbljivanje snaga penzioniranog generala Haftara plaćenicima, nego i na pokušaje utjecaja na javno mišljenje u zemlji uplitanjem u medije.

Najpoznatija ruska firma za pružanje sigurnosnih usluga u vlasništvu je biznismena Jevgenija Prigožina, koji je blizak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Prigožin je poznat po nadimku “Putinov kuhar”, s obzirom na to da vodi kompaniju za katering Concord, koja je organizirala dočeke za Kremlj, a pod američkim je sankcijama od kraja 2016. godine.

Zaštitarska firma Wagner obavlja zadatke izvan države, koje Moskva ne želi službeno preuzeti na sebe, a poznata je po ulozi u aneksiji Krima, sudjelovanju u sukobima na istoku Ukrajine zajedno sa separatistima, ali i po slanju plaćenika u Siriju, da se bore na strani snaga režima, a isto to učinila je i u afričkim zemljama.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz