Afganistan: Talibani za guvernera po prvi put postavili hazarskog zapovjednika

Mawlavi Mehdi Mudžahid, bivši hazarski top zapovjednik koji se prije nekoliko godina pridružio talibanima, prvi je Hazar kojeg su talibani postavili za nekog okružnog guvernera.

Objavljeno / ažurirano:

El-Emara objavila je intervju s Mehdijem Mudžahidom, koji sada predvodi talibanske trupe u ključnom okrugu Saripul u pokrajini Balkhab.

On je u intervjuu spomenuo zašto se pridružio talibanima te je poslao poruku ostalim čelnim ljudima Hazara da se pokaju i učine isto.

Kao što je poznato, Hazari su većinski šiijski narod koji naseljava centralne oblasti u Afganistanu. Odani su vladi u Kabulu a Iran na njih ima izrazito veliki utjecaj.

Novinar Zulmay Afghan je rekao: ”Čini se da će talibani izvršiti utjecaj na Hazare i da će regrutirati njihove borce, to će naštetiti jedinstvu Hazara protiv talibana i smanjiti iranski utjecaj na njih”.

Izvor: Ummet Press

NOVO NA SAJTU

Analiza: Kako su talibani nadjačali globalnu supersilu

0
Talibani su blizu da ostvare svoj gorući cilj: američke trupe koje napuštaju Afganistan i uspostava islamske vlade odnosno šerijatog sistema na preostaloj trećini države. Kako bi to postigli, primijenili su nove strategije te postali više otvoreniji i politički angažiraniji prema vanjskom svijetu.
Poslanikovi as sunneti, Muhammed alejhi selam

50 Poslanikovih sunneta

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Tri poruke za preostali dio Ramazana

0
Mnogi ljudi zbog mnoštva ibadeta tokom Ramazan osjete prezasićenost i monoton odnos prema ibadetu, kako to izbjeći, šta znači provesti Noć Kadra u ibadetu i šta ako ujutro moraš na posao i ne možeš cijelu noć ostati budan? Pogledajte tri poruke šejha Ali Hammude u 22. dijelu ramazanskog serijala Ramazan promjena.

Islamske teme