Talibani objavili sastav nove vlade Afganistana

Popularno na sajtu

Talibani su u utorak objavili imena nekoliko vršitelja dužnosti ministara u novoj vladi Afganistana, na čijem čelu je Muhammed Hasan Ahund.

Abdul Gani Barader će biti zamjenik premijera, dok je Siradžuddin Hakkani (Sirajuddin Haqqani), sin osnivača mreže Haqqani, imenovan za ministra unutrašnjih poslova, naveo je glavni glasnogovornik talibanskog pokreta Zabihullah Mudžahid na konferenciji za novinare u Kabulu.

Također, Mulla Muhammed Jakub, sin Mulla Omara, postavljen je za ministra odbrane.

Hidajetullah Bedri će biti na čelu Ministarstva finansija.

Nejasna uloga Mullaha Akhundzada

Talibani, koji su osvojili vlast prošlog mjeseca, od kraja augusta najavljuju objavu nove vlade.

Obećali su “inkluzivnu“ vladu, koja će predstavljati složenu etničku situaciju Afganistana – premda je malo vjerovatno da će žene biti uključene u vrhovne sfere.

Nije jasno koju će ulogu u vladi imati Mullah Haibatullah Ahundzada, talibanski lider koji se nije obraćao javnosti od pada vlade koju je podržavao Zapad i augustovskog talibanskog osvajanja Kabula.

Samo će rješenje do kojeg se došlo pregovorima donijeti trajan mir Afganistanu, izjavio je u utorak glasnogovornik Ujedinjenih naroda Farhan Hak novinarima u New Yorku, nakon vijesti da su talibani formirali novu vladu, prenosi Reuters.

Muhammed Hasan Ahund, talibanski premijer

Talibani su imenovali Mulla Muhammeda Hasana Ahunda kao čelnika njihove nove privremene vlade Afganistana, skoro tri sedmice nakon što je ovaj oružani pokret preuzeo kontrolu nad državom.

Mulla Ahund je dugogodišnji lider talibanske moćne Rehbari šure, tijela koje služi za donošenje odluka, odnosno vijeća vodstva.

Prvo je bio ministar vanjskih poslova, a potom zamjenik premijera tokom posljednje talibanske uprave (1996-2001), da bi u utorak bio postavljen za čelnika nove vlade.

Potiče iz rodnog mjesta talibana

Ahund, koji je na listi sankcioniranih Ujedinjenih naroda, bio je šef diplomatije ranijeg talibanskog režima 1990-ih.

Suosnivač talibana Abdul Gani Barader je imenovan za zamjenika Mullah Ahunda.

Kao i većina lidera talibana, Mullah Ahund dobija najviše renomea iz svoje bliskosti s prvim liderom pokreta Mullah Muhammedom Omerom.

Potiče iz Kandahara, rodnog mjesta talibana.

U izvještaju UN-a o sankcijama opisuje se kao Omarov “bliski savjetnik i politički savjetnik“.

Ahund je visoko poštovan u pokretu, naročito ga poštuje vrhovni lider Haibatullah Ahunzada, navodi talibanski izvor agencije Reuters.

Autor nekoliko djela o islamu

Neki posmatrači smatraju Ahunda, za koga se vjeruje da ima 60 godina ili više, kao više političkom nego vjerskom figurom te kako mu kontrola nad vijećem vodstva daje određenu ulogu i u vojnim poslovima.

Mullah khund ima paštunsko porijeklo još od Ahmada Šaha Durranija, osnivača modernog Afganistana (1700-te).

Autor je nekoliko djela o islamu.

(Al-Džezira i agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz