Talibani pozdravili ali i kritizirali Bidenovu odluku

Popularno na sajtu

Talibani su reagirali na najavu američkog predsjednika o povlačenju trupa, rekavši u izjavi da je produženje američke vojne prisutnosti na nekoliko mjeseci izazovan potez.

Talibani su pozdravili izjavu američkog predsjednika da će povući sve svoje snage iz Afganistana i da ne postoji vojno rješenje za afganistansko pitanje te da ne može ponovno ući u rat s talibanima i ostati tamo na neodređeno vrijeme. Međutim, američki predsjednik povlačenje je odgodio do septembra.

Talibani u izjavi upozoravaju da “sve strane zemlje moraju znati da je Islamski Emirat dosad poštivao sporazum i provodio ga.”; ako Sjedinjene Države krše sporazum, mudžahidi Islamskog Emirata moći će poduzeti sve potrebne mjere da odgovore na to.

Talibani su pozvali sve zemlje i organizacije koje su bile svjedoci potpisivanja sporazuma da izvrše pritisak na Sjedinjene Države da se pridržavaju obaveza preuzetih sporazumom i povuku sve svoje snage iz Afganistana do prvog maja kako je izvorno dogovoreno.

Talibani su pozvali strance da ne traže izgovore da produže svoju prisutnost i ponovili da Islamski Emirat ni na koji način neće ići dalje od zahtjeva za potpunom neovisnošću i uspostavom čistog islamskog šerijatskog sistema te predanom pronalaženju mirnog rješenja za afganistanski problem.

Analitičari kažu da bi prisustvo stranih trupa nakon maja moglo biti velik udarac za Sjedinjene Države i njihove saveznike, jer može naići na odgovor talibana koji sada imaju adut da napadnu.

UMMETPRESS.COM

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: