Teroristički Izrael označio palestinske grupe za ljudska prava ‘terorističkim’

Popularno na sajtu

Teroristička tvorevina Izrael je optužila šest istaknutih palestinskih organizacija za ljudska prava da su terorističke.

Većina tih organizacija dokumentira navodna kršenja ljudskih prava od Izraela te Palestinske uprave jer rutinski pritvaraju palestinske aktiviste.

Terorističkim su proglašene organizacija Al Haq, osnovana 1979. godine, Addameer, Odbrana za djecu, Bisan centar za istraživanje i razvoj, Savez palestinskih ženskih komiteta i Unija poljoprivrednih radnih komiteta, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

‘Karakteristično za totalitarne režime’

Ministarstvo odbrane Izraela je saopćilo da su te organizacije povezane s Narodnim frontom za oslobođenje Palestine (PFLP), ljevičarskim pokretom koji ima političko i vojno krilo odgovorno za smrtonosne napade na Izraelce.

Palestinska samouprava je označila potez Izraela kao “neobuzdani napad“ na palestinsko civilno društvo.

“Ta lažna kleveta je strateški napad na civilno društvo i fundamentalno pravo palestinskog naroda da se protivi nelegalnoj okupaciji Izraela i otkrije nastavak zločina”, navedeno je u saopćenju Palestinske uprave.

Izraelska organizacija za ljudska prava B'Tselem je vladino saopćenje označila  “aktom karakterističnim za totalitarne režime, s jasnim ciljem da se zatvore te organizacije”, i izrazila solidarnost s palestinskim kolegama.

‘Napad na pokret ljudskih prava’

U zajedničkom saopćenju Amnesty Internationala (AI) i Human Rights Watcha (HRW) napominju da vojne vlasti “praktično zabranjuju” aktivnosti šest grupa.

Za posljedicu su izraelske snage dobile dozvolu da zatvaraju prostorije grupa, plijene njihovu imovinu i hapse njihove članove.

“Ova nepravedna odluka je napad izraelske vlade na međunarodni pokret ljudskih prava“, tvrde dvije organizacije.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: