Tihi ulazak Rusije u rat u Siriji: Rusija razmatra mogućnost zračnih napada na ISIL

Objavljeno / ažurirano:

Pod izgovorom borbe protiv ISIL-a, Rusija tiho ulazi u rat u Siriji. Prije godinu dana, isto je uradila i Amerika.

Masmediji izviještavaju da Rusija razmatra mogućnost pridruživanja koaliciji koju predvode Sjedinjene Američke Države u zračnim napadima na ISIL, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

 

Nakon sastanka Putina s američkim predsjednikom Barackom Obamom, koji su se sastali u sklopu zasjedanja Generalne skupštine UN-a, ruski predsjednik u obraćanju je kazao kako su evidentne podjele u vezi s konačnim planom rješenja sukoba u Siriji.
Rusija borbu protiv ISIL-a želi voditi u saradnji sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom, dok se zapadni saveznici SAD i Francuska zalažu da Assad ode s vlasti.

“SAD i Francuska se ne trebaju miješati u unutrašnje uređenje Sirije. Rusija će se uključiti u zračne napade protiv ISIL-a, ali samo ako to UN odobri”, poručio je Putin.

Obama i Putin su se sastali nakon skoro godinu dana i razgovarali blizu 90 minuta, a ruski predsjednik ovaj susret je okarakterizirao kao veoma uspješan.

Aktivisti i dobri poznavaoci prilika su već “pročitali” diplomatske glasove velikih dunjalučkih sila: američko-arapska vojna koalicija je zadužena za ISIL (iako će se Amerika zasebno postarati oko Nusre i njenih saveznika), dok će iransko-rusko-kineska koalcija biti zadužena za Vojsku pobjede (Džejšul-feth), snažnu džihadsku koaliciju predvođenu Nusrom i Ahraruš-Šamom, iako će vjerovatno u većoj ili manjoj mjeri pomagati američkim kolegama na frontu protiv ISIL-a.

 

(Agencije / Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Zašto su muslimani izgubili slavu i od čega zavisi Allahova pomoć...

0
Allah je pomogao ashabe, nije prekršio Svoje obećanje, ali su kasnije generacije malo-pomalo počele odstupati od traženih karakteristika, i tad je Svemogući Allah uskratio Svoju pomoć i pobjedu.
islamske teme, islam, fetve

Zlatna sredina

Preporučeni sadržaj

Značenje tevhida el-hakimijjeta

0
Pitanje: Da li možete da mi pojasnite značenje tevhida el-hakimijje. Djeluje mi kao da je to drugi dio tevhida el-uluhijje. Također, čuo sam da...

Islamske teme