Nakon oslobađanja Kunduza, talibani ovladali distriktom Yangi Qala

Objavljeno / ažurirano:

Zvanično medijsko glasilo Islamskog Emirata Afganistana – Shahamat.info, javlja da su talibani danas ujutro nakon oružanog napada uspjeli ovladati distriktom Yangi Qala, u sjevernoj Afganistanskoj provinciji Takhar.

Zvaničnici kažu da su Afganistanske marionetske snage kukavički pobjegle nakon kratkotrajne borbe ostavljajući iza sebe kamion pun raznih vrsta oružja, municije te ostale vojne/tehničke opreme.

Administrativna zgrada distrikta, policijska stanica te ostale građevine su trenutno pod kontrolom mudžahida Islamskog Emirata Afganistana.

Ova pobjeda dolazi samo dan nakon što su mudžahidi IEA zauzeli glavni grad susjedne provincije Kunduz, distrikt Char Dara, 12 kontrolnih i isturenih tačaka, distrikt Ischkamish kao i ključnu vojnu bazu Nowrozo u provinciji Baglan.

Novi izvještaji govore da su mudžahidi IAE uspjeli u potpunosti osloboditi sela Tughlang, JJI Berdi, Qarghan Tepa i Yakhmachan koja se nalaze u blizini Kunduza te istovremeno pokrenuti veliki napad Kunduz zračnu bazu/aerodrom gdje su Afganistanske marionetske snage pod čvrstom opsadom.

Abu Saeeb Halabi, poznati aktivista Džebhetun-nusre, jedne od najjače džihadske skupine u Siriji, komentarišući napredovanja talibana u napadu na Kunduz zračnu bazu/aerodrom napisao je: ”Uskoro će mudžahidi moći letjeti iz Kunduz aerodroma do aerodroma Abu Zuhur u Siriji (kojeg je proteklih sedmica oslobodila Džebhetun-nusra) i do (međunarodnog) aerodroma Riyan u Jemenu koji je pod kontrolom AKAP-a.”

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Vjerničko oružje u borbi protiv šejtana

0
Prvo: Oprez Šejtan je vješti prljavi neprijatelj koji se trudi da zavede Ademovo potomstvo. Onoliko koliko budemo poznavali ovog neprijatelja, njegove ciljeve, sredstva i puteve...

Preporučeni sadržaj

Trump i Pompeo najavili nove mirovne pregovore s talibanima

0
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump u petak je sugurirao da su formalni pregovori s talibanima započeti, mjesecima nakon što su pregovori propali. “Sada radimo...

Islamske teme