Trump i Pompeo najavili nove mirovne pregovore s talibanima

Popularno na sajtu

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump u petak je sugurirao da su formalni pregovori s talibanima započeti, mjesecima nakon što su pregovori propali.

“Sada radimo na sporazumu s talibanima, vidjet ćemo šta će biti”, rekao je Trump u razgovoru za Fox News.

Njegovi komentari dolaze nekoliko dana nakon što su talibani ubili dva američka vojnika ali i pustili američkog i australijskog profesora u zamjenu za puštanje tri talibanska zarobljenika. Talibani su također ove sedmice oslobodili 10 afganistanskih vojnika.

SAD su pohvalile puštanje profesora, Amerikanca Kevina Kinga i Australca Timothyja Weeksa, a Trump je u utorak tvitovao: “Nadajmo se da ovo vodi do više dobrih stvari na mirovnoj fronti poput primirja koje će pomoći okončanju ovog dugog rata.”

Državni sekretar Mike Pompeo rekao je u izjavi u utorak: “Mi vidimo ovaj razvoj događaja kao nade koje ukazuju na to da se afganistanski rat, strašan i skup sukob koji traje 40 godina, uskoro može završiti političkim rješenjem.”

”Kada su ubijena dva američka vojnika, Trump je otkazao pregovore s talibanima. Sada kada su talibani ubili još dva američka vojnika, Trump najavljuje rad na sporazumu. Dobra odluka”, napisao je novinar Zulmay Afghan.

Bitno je napomenuti da talibanski pokret odnosno IEA nije na popisu terorističkih skupina State Departmenta, što mediji često ne navode. Ako bi se talibani nalazili na toj listi, nebi bili mogući mirovni pregovori i diplomatski kontakti.

Ruku mira s talibanima također su pružili Njemačka, Kina, Uzbekistan i Rusija.

Fox News

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz