Trumpove odluke u korist Izraela

Palestinci smatraju da je Trump najgori primjer od svih kada je u pitanju palestinsko pitanje.

Popularno na sajtu

Kad odlazeći američki predsjednik Donald Trump bude napuštao Bijelu kuću u januaru, Palestinci će se neminovno prisjetiti najvažnijih odluka koje je ovaj američki predsjednik donio, a koje su uveliko utjecale na tok palestinskog pitanja u ovom trenutku, navodi turska novinska agencija Anadolija.

Uprkos tome što američka politika tradicionalno pruža potpunu i otvorenu podršku Izraelu još od njegovog osnivanja 1948. godine, Palestinci smatraju da je Trump najgori primjer od svih kada je u pitanju palestinsko pitanje.

Palestinci su svjesni da novi predsjednik Joe Biden neće biti pravedan prema njima i da neće ispuniti njihove nacionalne težnje. Ali barem neće donositi ”lude” odluke, poput onih koje je donosio njegov prethodnik, jer bi to uzdrmalo ionako krhku situaciju u politici i na terenu, prema izjavama palestinskih čelnika.

Američki ambasador u Izraelu David Friedman, poznat po velikoj podršci Izraelu, potvrdio je početkom novembra da će Trump, ako osvoji drugi mandat, raditi na razvoju politike koja će promijeniti Bliski istok.

”U stanju smo promijeniti stvari na Bliskom istoku u sljedećih 100 godina”, rekao je Friedman u intervjuu za izraelske novine ”Jerusalem Post”.

Trupomove odluke u korist Izraela

Agencija Anadolija se osvrnula na najistaknutije odluke koje je Trumpova administracija donijela u korist Izraela, a usmjerene su protiv palestinskog pitanja.

1.  Trump je priznao Jerusalem kao jedinstveni glavni grad Izraela

Trump je 6. decembra 2017. godine saopćio da je njegova administracija priznala okupirani Jerusalem kao glavni grad Izraela i odobrila prebacivanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

2. Američka ambasada je premještena u Jerusalem

Američka administracija je 14. maja 2018. godine preselila svoju ambasadu iz Tel Aviva u okupirani Jerusalem, a Trump je tada rekao da prebacivanje ambasade “povlači pitanje Jerusalema iz bilo kakvih (palestinsko-izraelskih) pregovora”.

3. Pomoći palestinskoj vladi je potpuno ukinuta

Američka administracija je donijela odluku 2. avgusta 2018. da obustavi svu pomoć koju je pružala Palestincima, uključujući direktnu pomoć budžetu i indirektnu.

4. Ukinuta je američka pomoć UNRWA-i

Washington je 3. avgusta 2018. ukinuo svu pomoć Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), vrijednu 365 miliona dolara, nakon što je u januaru te godine zamrznuo oko 300 miliona dolara pomoći, što je uzrokovalo veliku finansijsku krizu ovoj agenciji.

5. Zaustavljena je podrška bolnicama u Jerusalemu

Američki State Department objavio je 7. septembra 2018. godine da je smanjio pomoć od 25 miliona dolara za šest palestinskih bolnica u Jerusalemu koje pružaju medicinske usluge Palestincima sa Zapadne obale (uključujući Istočni Jeruzalem) i Gazu.

6. Zatvoren je ured PLO-a u Washingtonu

Američka administracija je 11. oktobra 2018. godine zatvorila ured Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Washingtonu, nakon što je dostavila službeno obavještenje palestinskom rukovodstvu 10. septembra iste te godine.Američka administracija je 16. septembra otkazala boravišnu dozvolu predstavniku PLO-a u Washingtonu Husamu Zemlatu i njegovu porodici.

Tome je prethodilo zatvaranje bankovnih računa PLO-a 10. septembra 2018. godine.

7. Spajanje američkog konzulata s ambasadom u Jerusalemu

Trumpova administracija je donijela odluku 18. oktobra 2018. godine da spoji svoj generalni konzulat u okupiranom Jeruzalemu, koji se smatra kanalom za komunikaciju s Palestincima, sa svojom ambasadom u gradu (kanal za komunikaciju s Izraelcima).

8. Priznat je izraelski suverenitet nad sirijskom Golanskom visoravni

U sklopu podrške Izraelu, 25. marta 2019. godine Trump je priznao suverenitet Izraela nad sirijskom Golanskom visoravni, koja je okupirana 1967. godine.

9. Legalizirana su doseljenička naselja

U potezu koji je u suprotnosti odlukama o međunarodnom legitimitetu, američki državni sekretar Mike Pompeo objavio je 19. novembra 2019. godine da njegova zemlja više ne smatra izraelska naselja na okupiranim teritorijima ”kršenjem međunarodnog prava”.

10. Najavljen je sporazum stoljeća

U januaru 2020. godine Trump je najavio mirovni plan za Bliski istok poznat kao “sporazum stoljeća”, za koji su Palestinci rekli da nastoji u potpunosti eliminirati njihovo pitanje, stoga su ga kategorički odbacili.

Takozvani mirovni plan zanemaruje zahtjeve Palestinaca, poput prava na povratak, pitanja Istočnog Jerusalema i ukidanje doseljeničkih naselja, te poziva na uspostavu samouprave pod nazivom “država” nad stambenim područjima koja nisu geografski povezana i koja će biti isprekidana izraelskim doseljeničkim naseljima.

11. Pružena je podrška izraelskom planu aneksije bez donošenja odluke

Trumpova administracija podržala je pripajanje velikih dijelova okupirane Zapadne obale izraelskom suverenitetu, budući da je Tel Aviv trebao započeti ovu operaciju 1. jula 2020. Međutim, aneksija je odgođena iz neobjavljenih razloga.

Izaslanik američkog predsjednika za Bliski istok Avi Berkowitz saopćio je 29. oktobra da je izraelski plan aneksije palestinskih teritorija na Zapadnoj obali odgođen do okončanja procesa normalizacije odnosa između Izraela i arapskih zemalja.

Izraelski plan uključuje aneksiju doline Jordana i svih doseljeničkih naselja, što je približno 30 posto okupirane Zapadne obale.

12. Mogućnost da američki građani biraju Izrael umjesto Jerusalema kao svoje mjesto rođenja

Američki State Department je 30. oktobra saopćio da će omogućiti američkim građanima rođenima u Jerusalemu da odaberu ”Izrael” ili ”Jerusalem” kao svoje mjesto rođenja.

U cilju provedbe ove odluke, ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Izraelu izdala je 31. istog mjeseca prvi američki pasoš u kojem je kao mjesto rođenja bio upisan Izrael, umjesto Jerusalema.

13. “Implicitna” namjera da se promijeni palestinsko vodstvo

List Israel HaYom (Israel Today), blizak Netanyahuu, prenio je riječi američkog ambasadora Friedmana da Washington razmatra mogućnost da na mjesto palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa dođe smijenjeni čelnik pokreta Fatah Mohammed Dahlan.

Izraelski list je nakon otprilike devet sati od objavljivanja ove informacije demantirao da Washington namjerava zamijeniti palestinsko rukovodstvo.

14. Vođenje procesa normalizacije odnosa s Izraelom

Od početka septembra, Trumpova administracija je vodila službene procese normalizacije odnosa između arapskih zemalja i Izraela. Palestinci su u tome vidjeli pokušaj uništavanja arapske i islamske podrške palestinskom pitanju, pogotovo jer se sve to odvijalo prije okončanja izraelske okupacije.

Do kraja prošlog mjeseca, tri zemalje su normalizirale odnose s Izraelom, pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država, a to su: Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein (15. septembra) i Sudan (23. oktobra).

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz