U ruskim terorističkim napadima u Idlibu poginulo 12 civila, sedmero djece

Objavljeno / ažurirano:

Najmanje 12 civila ubijeno je u napadu koji su ruske zračne snage izvele na području zone deeskalacije u Idlibu, na sjeverozapadu Sirije.

Među smrtno stradalima je i sedmero djece, prenosi Anadolija.

Ruski ratni zrakoplovi od jutarnjih sati izvode napade na naselja na području Idliba i na zapadu Halepa.

Prema podacima Civilne zaštite (Bijele kacige), u napadima je poginulo 12 civila.

Ubijeni deseci civila

Najmanje je 50 civila ubijeno, a 31.500 raseljeno u napadima koje su u proteklih devet dana izvele snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovih ruskih i proiranskih saveznika.

Primirje u Idlibu proglašeno je 12. siječnja nakon sastanka turskog i ruskog predsjednika, Recepa Tayyipa Erdogana i Vladimira Putina, u Istanbulu.

Snage Assadova režima i njihovi saveznici ne poštuju ni taj dogovor nego nastavljaju s napadima na naselja u Idlibu.

Prije početka sirijskog rata u Idlibu je živjelo približno dva milijuna ljudi, a početkom rata broj stanovnika prepolovljen je zbog žestokih sukoba.

U ožujku 2015. sirijske oporbene snage zauzele su Idlib i on je otad svojevrsna utvrda sirijske oporbe.

Na meti milioni ljudi

Idlib je tako postao utočište prognanih, pa trenutačno u toj sirijskoj regiji živi otprilike četiri milijuna ljudi, koji su meta stalnih režimskih i napada ruskih snaga, koje su se u rat uključile u listopadu 2015.

Uz posredovanje Turske, Rusije i Irana, tijekom svibanjskih pregovora u Astani 2017. Idlib je proglašen zonom deeskalacije.

U Sočiju je 17. rujna 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi zone deeskalacije.

Sukladno dogovoru, oporbene su snage povukle teško oružje iz regije, a snage odane Assadovu režimu nisu obustavile topničke i zračne napade u toj regiji.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Ruske i režimske snage počinile novi masakr u Idlibu: među metama...

0
Kako jačaju turski zahtjevi za okončanjem rusko-šijitske agresije na Idlib, tako jača i odgovor Rusije i Irana - novim masakrima muslimanskih civila! Također, ruski i...

Preporučeni sadržaj

Ruske zračne snage izvele nove napade u deeskalacijskoj zoni Idlib: Poginula...

0
Najmanje četiri civila ubijena su u zračnim napadima koje su ruske snage izvele na naseljena mjesta u deeskalacijskoj zoni Idlib, na sjeverozapadnu Sirije, javlja...

Islamske teme