Categories:

MEE: Britanski univerziteti upleteni u izraelske zločine nad Palestincima

Britanski univerziteti uložili su gotovo 600 miliona dolara u kompanije koje su sudjelovale u izraelskim zločinima protiv Palestinaca, otkriva izvještaj objavljen na britanskom portalu Middle East Eye (MEE).

Objavljeno / ažurirano:

Delilah Boxstein u izvještaju dodaje da više od 100 britanskih univerziteta ima 454 miliona funti ulaganja u kompanije koje su učestvovale u izraelskom kršenju međunarodnog prava, pokazalo je višegodišnje istraživanje Kampanje solidarnosti s Palestinom (PSC).

U izvještaju se navodi da je objavljivanje tih podataka razljutilo aktiviste koji izražavaju solidarnost s Palestincima.

PSC je krajem prošle godine otkrio javno dostupnu bazu podataka koja sadrži 117 od 151 univerziteta u Velikoj Britaniji s ulaganjima u kompanije za koje ta grupa smatra da su sudjelovale u izraelskim ratnim zločinima nad Palestincima.

PSC vjeruje da te kompanije pomažu u održavanju sistema institucionalizirane rasne diskriminacije u Izraelu, što seže do zločina aparthejda kroz oružje, tehnologiju i druge oblike podrške koju dobija od kompanija širom svijeta.

Bojkot, neulaganje, sankcije

U izvještaju se navodi da je kampanja počela kad je Huda Ammori, voditeljica kampanje, predstavila ogranak propalestinskog pokreta BDS (Boycott, Divestment, Sanctions / “Bojkot, neinvestiranje, sankcije”) na Univerzitetu u Manchesteru tokom svojih studentskih dana.

Portal MEE dodaje da je Ammori u to vrijeme sumnjala da su mnogi univerziteti, kao i onaj na kojem je studirala, umiješani u takve prakse, što ju je potaklo da počne prikupljati podatke za bazu podataka PSC-ja.

“Bila sam bijesna zbog toga, kao i drugi studenti, posebno palestinski studenti, koji moraju plaćati školarine institucijama koje ulažu u kompanije koje omogućuju ova kršenja prava”, rekla je Ammori za MEE.

PSC napominje da univerziteti u Velikoj Britaniji ulažu u niz kompanija koje izraelsku vojsku opskrbljuju oružjem i pomažu u izgradnji izraelskih ilegalnih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izvor: Middle East Eye, Al Jazeera

NOVO NA SAJTU

Ruske i režimske snage počinile novi masakr u Idlibu: među metama...

0
Kako jačaju turski zahtjevi za okončanjem rusko-šijitske agresije na Idlib, tako jača i odgovor Rusije i Irana - novim masakrima muslimanskih civila! Također, ruski i...

Preporučeni sadržaj

Ruske zračne snage izvele nove napade u deeskalacijskoj zoni Idlib: Poginula...

0
Najmanje četiri civila ubijena su u zračnim napadima koje su ruske snage izvele na naseljena mjesta u deeskalacijskoj zoni Idlib, na sjeverozapadnu Sirije, javlja...

Islamske teme