U ruskim zračnim udarima poginuo Zahran Aljuš – komandant Vojske islama

Objavljeno / ažurirano:

U zračnim napadima koji su izvedeni na više lokacija u Siriji ubijen je vođa jedne od najjačih pobunjeničkih grupa, Džejšul-ilam (Vojska islama), koja djeluje u predgrađima Damaska pod kontrolom pobunjenika, prenosi Al Jazeera i drugi mediji.

Zahran Alloush ubijen je u napadima koji su u petak pogodili sjedište sirijske pobunjeničke grupe u Istočnoj Ghouti, a Al Jazeera saznaje da su zračne udare izveli ruski avioni.

Dva neimenovana pobunjenička izvora također su kazala za Reuters da su napad na tajno sjedište pobunjeničke grupe izveli Rusi.

Vijest o pogibiji Zahrana Aljuša su na internetu proslavili šijje, Rusi, Srbi i pripadnici i pristalice IDIŠ-a, budući da je Zahran Aljuš bio smrtni neprijatelj IDIŠ-a, u što se čitalac može uvjeriti praćanjem mnogobrojnih komentara pomenutih kategorija/skupina ljudi.

Među komentarima koji zavrijeđuju pažnju je i izjava Abu Abdurrahmana koji kaže: “Čudno! Putin je loveći Bagdadija, vođu ISIL-a, ubio Bagdadijevog najljućeg rivala u Siriji – Zahrana Aljuša! Koliko će vremena muslimanima trebati da shvate šta se to događa u Siriji?”

Zajedno sa Zahranom Aljušom, ubijena su i dva komandanta Ahraruš-Šama: Ebul-Bera i Ebu Hasan eš-Šami, na slici ispod.

Ebu Bera i Ebu Hasan
Ebu Bera i Ebu Hasan

Kasno u petak, aktivisti su objavili vijest da je Medžlisu šura Džejšul-islama imenovala Ebu Hemama (na slici ispod) kao nasljednika Zahrana Aljuša.

Ebu Hemam
Ebu Hemam

(Al-Džezira / Aktivisti / Put vjernika)

Novo na sajtu

Lavovi i bizonvideo

Dvije važne lekcije ummetu iz videa o lavovima i bizonu

Iz video snimka o lavovima i bizonu muslimani mogu naučiti dvije vrlo važne lekcije o ispravnom poimanju vjere i života. Čopor lavova je uspio oboriti...

Preporučeni sadržaj

Ruski zračni napad

Idlib: Dogovor sirijskih vlasti i opozicije za prekid vatre

Uvjetni prekid vatre i okončanje bombardiranja sirijske sjeverozapadne regije Idlib dogovoreno je nakon dvodnevnih pregovora u Nur-Sultanu, glavnom gradu Kazahstana. U petak su obustavljeni zračni udari...

Islamske teme