U ruskim zračnim udarima poginuo Zahran Aljuš – komandant Vojske islama

Popularno na sajtu

U zračnim napadima koji su izvedeni na više lokacija u Siriji ubijen je vođa jedne od najjačih pobunjeničkih grupa, Džejšul-ilam (Vojska islama), koja djeluje u predgrađima Damaska pod kontrolom pobunjenika, prenosi Al Jazeera i drugi mediji.

Zahran Alloush ubijen je u napadima koji su u petak pogodili sjedište sirijske pobunjeničke grupe u Istočnoj Ghouti, a Al Jazeera saznaje da su zračne udare izveli ruski avioni.

Dva neimenovana pobunjenička izvora također su kazala za Reuters da su napad na tajno sjedište pobunjeničke grupe izveli Rusi.

Vijest o pogibiji Zahrana Aljuša su na internetu proslavili šijje, Rusi, Srbi i pripadnici i pristalice IDIŠ-a, budući da je Zahran Aljuš bio smrtni neprijatelj IDIŠ-a, u što se čitalac može uvjeriti praćanjem mnogobrojnih komentara pomenutih kategorija/skupina ljudi.

Među komentarima koji zavrijeđuju pažnju je i izjava Abu Abdurrahmana koji kaže: “Čudno! Putin je loveći Bagdadija, vođu ISIL-a, ubio Bagdadijevog najljućeg rivala u Siriji – Zahrana Aljuša! Koliko će vremena muslimanima trebati da shvate šta se to događa u Siriji?”

Zajedno sa Zahranom Aljušom, ubijena su i dva komandanta Ahraruš-Šama: Ebul-Bera i Ebu Hasan eš-Šami, na slici ispod.

Ebu Bera i Ebu Hasan
Ebu Bera i Ebu Hasan

Kasno u petak, aktivisti su objavili vijest da je Medžlisu šura Džejšul-islama imenovala Ebu Hemama (na slici ispod) kao nasljednika Zahrana Aljuša.

Ebu Hemam
Ebu Hemam

(Al-Džezira / Aktivisti / Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz