U Teheranu ubijen pukovnik šijitske Revolucionarne garde koji je služio u Siriji

Popularno na sajtu

Iranski Korpus tzv. islamske revolucionarne garde (IRGC) saopćio je da su jednog od njegovih oficira ubili napadači koji su vozili motore, prenosi državna agencija IRNA.

Reporter Al Jazeere Ali Hashem izvještava da je IRGC izdao saopćenje u kojem navodi da su “neprijatelji revolucije” ubili Hassana Sayyada Khodayarija.

Dodao je da je Khodayari bio pripadnik snaga Quds, koje su zadužene za operacije u inostranstvu te je služio u Siriji posljednjih godina.

IRGC, ideološko krilo iranske vojske, identificirao je Khodayarija kao pukovinka, a ubijen je sa pet metaka dok se vraćao kući, navodi se.

Ubistvo se posmatra u drugačijem kontekstu

IRNA je objavila fotografije koje prikazuju čovjeka na vozačevom sjedištu prekrivenog krvlju.

Hassan Sayyad Khodayari je ubijen u blizini svog doma
Hassan Sayyad Khodayari je ubijen u blizini svog doma

Državna agencija opisala ga je kao “branitelja utočišta”, što je termin koji se koristi da se opiše svako ko radi za Iran u Siriji ili Iraku.

Iran je ključna država za sirijski režim, koja mu daje podršku i vojnu pomoć.

Poslao je hiljade boraca u Siriju da se bore protiv oslobodilačko-džihadskih snaga i grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u okviru Quds snaga.

Hashem javlja da se ovo ubistvo posmatra u drugačijem kontekstu.

“Većina prethodnih ubistva koja su se desila u Teheranu tokom desetljeća bila su povezana s nuklearnim programom”, javio je Hashem, misleći na ubijene nuklearne naučnike.

“Vjerovatno je ovo prvi put da je ubistvo povezano s iranskim regionalnim snagama. Očigledno je da su se Iranci suzdržali u izjavama da upere prstom u nekoga kao krivca. Nisu rekli da je to bio Izrael. Suzdržali su se da kažu ko stoji iza ubistva.”

‘Elementi povezani s globalnom arogancijom’

Umjesto toga, okrivili su “neprijatelje Revolucije” za ubistvo, dodao je.

Abas Aslani, istraživač u Centru za bliskoistočne strateške studije, kazao je da “uklanjanje utjecajnih ličnosti iz IRGC-a ima za cilj stvaranje psihološkog straha u zemlji”.

“Mislim da je vrijeme kada se to dešava isto tako važno, vlada provodi ekonomske reforme koje bi potencijalno mogle izazvati proteste u zemlji”, rekao je Aslani za Al Jazeeru.

U saopćenju IRGC također osuđuje “teroristički čin”, za koji tvrdi da su ga izveli “elementi povezani s globalnom arogancijom”.

IRGC navodi da je pokrenuta istraga da se identificira “agresor ili agresori”.

Napad sa motora podsjeća na ubistvo iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha u novembru 2020. godine.

Najmanje šest iranski naučnika i akademika je ubijeno ili napadnuto od 2010. godine.

Na nekoliko njih napad su izvršili ljudi vozeći motor, u incidentima koji su bili povezani s iranskim nuklearnim programom.

Iran je za to optuživao Izrael ili zapadne obavještajne agencije.

Ubistvo generala Qassema Soleimanija

Iranska državna televizija objavila je ranije da je IRGC pronašao i uhapsio pripadnike izraelske obavještajne službe, navodeći da su oni pokušali “ukrasti i uništiti privatnu i javnu imovinu te dobiti lažna priznanja”.

Ured izraelskog premijera odbio je ovo komentirati.

U januaru 2020. godine je general Qassem Soleimani, lider Quds snaga, ubijen u američkim zračnim napadima kod aerodroma u Bagdadu.

Bijela kuća i Pentagon potvrdili su ubistvo Soleimanija, rekavši da je napad izveden po naredbi tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

(Agencije/PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: