Ukrajina i Palestina: Kada Zapad prihvati jedan otpor, a demonizira drugi

Popularno na sajtu

Glavni urednik britanskog portala Middle East Eye (MEE) David Hearst osvrnuo se na to da Zapad opisuje otpor Ukrajine protiv, kako to naziva, agresije ruskog predsjednika Vladimira Putina kao herojski čin, te pita: Zašto palestinski otpor nema isti tretman?

Hearst navodi da je Zapad tokom protekla dva mjeseca bio zadivljen prizorom stanovništva naoružanog lakim oružjem koje se odupire tiraniji moćne i agresivne susjedne zemlje. Napominje da je ”ukrajinski narodni otpor oružanoj agresiji Vladimira Putina ušao u leksikon evropske historije. Nazvan je herojskim i dao je NATO-u novu svrhu. No postoji još jedan talas narodnog otpora u drugom dijelu svijeta, ali ne dobija istu pažnju i priznanje.

Nastavlja dalje i kaže: ”Nećemo vidjeti nijednu ekipu dopisnika CNN-a ili BBC-ja kako pokazuju empatiju prema drugom otporu. Britanski premijer neće tajno letjeti kako bi se sastao s vođom ovog otpora. Nijedan vojni transporter pun sanduka s lakim protivtenkovskim oružjem nove generacije, Stinger raketa i dronova neće stići da opkoljenima daju bar pola šanse protiv tenkova i aviona osvajača”.

‘Ukrajina pokazuje šta Zapad može uraditi’

Umjesto da palestinski otpor naiđe na podršku, Facebook je suspendirao stranice posvećene izvještavanju o njemu
Umjesto da palestinski otpor naiđe na podršku, Facebook je suspendirao stranice posvećene izvještavanju o njemu

Umjesto da palestinski otpor naiđe na podršku, Facebook je suspendirao stranice posvećene izvještavanju o njemu zbog straha da se agresor ne naljuti, pojašnjava autor. Umjesto toga, okupator nastavlja taj otpor opisivati kao ”teror”, a ostatak svijeta će stajati po strani skrštenih ruku, kao što čini svaki put. Međutim, to je stvarni otpor.

Hearst je rekao da Ukrajina pokazuje šta Zapad može uraditi ako riječi podrške budu popraćene djelima. On je od djece koja nose oružje pred ruskim osvajačima napravio heroje, dok se ista reakcija palestinske djece smatra varvarskim činom.

On je prokomentirao da Izrael ostaje ničija zemlja za zapadne vrijednosti i mjesto gdje su prava na zemljište i pristup dostojanstvenom životu i pravdi zaustavljena više od 70 godina.

Svoj tekst je zaključio riječima da su se arapski ministri na posljednjem samitu u Negevu s pravom nervozno smiješili u kamere, jer znaju u srcu da ova stvar ne može trajati. Znaju da će, kada ova brana pukne, sve što joj se nađe na putu biti pometeno.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz