Ukrajina: Rusi gađali luku Odesu dan nakon potpisivanja sporazuma da je neće gađati

Popularno na sajtu

U svom prepoznatljivom maniru da danas potpišu sporazum, a sutradan ga prekrše, Rusi su gađali ukrajinsku luku Odesu, tačno dan nakon potpisivanja sporazuma, koji je trebao da garantira bezbjedan izvoz žitarica iz ukrajinskih luka.

Podsjećamo, nakon što se 2015. godine uključila u rat u Siriji na strani monstruoznog šijitskog režima, Rusija se nametnula kao pregovarač i posrednik između oslobodilačkih snaga i režima, ali i kao garant sporazuma koje dvije strane dogovore. Međutim, uvijek nakon potpisivanja sporazuma, Rusija ga je jednostrano kršila, te na taj način uspjela oslabiti i razoružati pobunjeničke snage na jugu i u centralnim dijelovima zemlje.

Danas se slično dešava u Ukrajini.

Ruske rakete pogodile su infrastrukturu ukrajinske luke Odesa, dan nakon što su Rusija i Ukrajina potpisale sporazum o ponovnom otvaranju crnomorskih luka zbog deblokade izvoza žitarica, saopćila je ukrajinska vojska.

“Neprijatelj je krstarećim projektilima Kalibr napao morsku trgovačku luku Odesu. Snage protuzračne odbrane oborile su dva projektila, a dva su pogodila infrastrukturu luke”, napisali su na Telegramu.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres “nedvosmisleno osuđuje” ruske napade na ukrajinsku luku Odesa koji su se dogodili samo dan nakon potpisivanja sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, saopćio je glasnogovornik UN-a Farhan Haq.

“Prehrambeni proizvodi su očajnički potrebni za rješavanje globalne prehrambene krize i ublažavanje patnje miliona ljudi u nevolji širom svijeta”, izjavio je Haq, prenosi Reuters.

Ukrajina se nastavlja pripremati za ponovni izvoz žitarica iz svojih crnomorskih luka uprkos subotnjem ruskom raketnom napadu na Odesu, rekao je ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.

Ruski su projektili pogodili tvornicu za preradu žitarica u luci Odesi, rekao je AFP-u glasnogovornik ukrajinskog zrakoplovstva Jurij Ignjat, dodavši da su tim činom ruske snage ugrozile važan sporazum potpisan samo dan ranije, a radi se o deblokadi izvoza žitarica iz crnomorskih luka, čime bi se ublažila globalna nestašica hrane zbog rata.

“Nastavljamo s tehničkim pripremama da bismo ponovno pokrenuli izvoz poljoprivrednih proizvoda iz naših luka”, napisao je Kubrakov na Facebooku.

Zbog blokada ukrajinskih luka od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara deseci miliona tona žitarica nisu se mogli izvesti.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je ruski raketni udar na luku Odesa pokazao da će Moskva pronaći načine da ne sprovede dogovor o žitaricama koji je postignut sa Ujedinjenim narodima, Turskom i Ukrajinom.

“Ovo dokazuje samo jednu stvar: bez obzira na to šta Rusija kaže i obećava, ona će naći načine da to ne provede”, rekao je Zelenski u videosnimku objavljenom na njegovom Telegram kanalu.

(Agencije/PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz