Ukrajinci oslobodili 54 posto teritorija koje su ruske snage kontrolisale na vrhuncu agresije

Popularno na sajtu

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je podatak da su ukrajinske snage oslobodile 54 posto teritorije koju su ruski agresori osvojili od početka agresije na Ukrajinu.

“Ukrajina je oslobodila oko 54 posto maksimalnog iznosa teritorije koju je Rusija zauzela od 24. februara 2022”, saopćeno je.

Britanci su istakli da Rusija sada kontroliše oko 18 posto teritorije Ukrajine, uključujući regije Donbas i Krim koje su pod ruskom kontrolom od 2014. godine.

“Rusija vjerovatno još uvijek ima za cilj da proširi kontrolu nad cijelom Donjeckom, Luganskom, Zaporoškom i Hersonskom oblastima. Ruski vojni planeri vjerovatno i dalje imaju za cilj da daju prioritet napredovanju dublje u Donjecku oblast”, smatraju Britanci.

Dodaju da je malo vjerovatno da je ruska vojska trenutno u stanju da stvori efikanske udarne snage sposobne da ponovo zauzmu ova područja.

“Malo je vjerovatno da će ruske kopnene snage postići operativno značajan napredak u narednih nekoliko mjeseci”, zaključuju iz britanskog ministarstva odbrane.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz