Ukrajina: Napad na sjedište plaćeničke grupe Wagner

Popularno na sajtu

Pripadnici ruske plaćeničke grupe Wagner navodno su ubijeni nakon napada ukrajinskih oružanih snaga na hotel gdje su mnogi bili smješteni, u gradu u regiji Luganjsk koja je pod ruskom okupacijom, naveo je ukrajinski regionalni guverner.

Protjerani guverner Sergej Hajdaj u intervjuu za ukrajinsku TV stanicu u nedjelju je kazao kako je njegova država izvršila napad na hotel u gradu Kadijvka, zapadno od glavnog regionalnog centra Luganjska. Fotografije na Telegramu pokazuju kako je zgrada većinom sravnjena sa zemljom.

„Imali su manju detonaciju tamo, tačno gdje je štab Wagnera. Veliki broj njihovih pripadnika je tamo poginuo“, naveo je Hajdaj.

Rusko Ministarstvo odbrane nije bilo dostupno za komentar, a Reuters nije mogao nezavisno potvrditi ove informacije.

Dio ukrajinskih medija se pozivao na lokalne zvaničnike koji su naveli da je hotel bio zatvoren neko vrijeme, dok je ruska državna agencija TASS na svom Telegram kanalu objavila kako je hotel u Stahanovu (rusko ime za Kadijvku) uništen ruskim napadom raketama HIMARS i da spasioci tragaju kroz ruševine.

Sve pokradeno

Hajdaj nije govorio o brojkama, ali je rekao kako preživjeli nisu imali pravu ljekarsku pomoć.

„Siguran sam kako će barem 50 posto preživjelih umrijeti prije nego što dobiju pravu ljekarsku pomoć. To je zato jer su čak i u našoj regiji Luganjsk pokrali opremu“, istakao je guverner koji je ranije objavio da su ukrajinske snage napadale i ranije mete u regiji Luganjska, uključujući sjedište Wagnera Popasna u augustu.

Grupa Wagner, brutalna ekipa plaćenika čiji je cilj dalje širenje ruskih vojnih interesa širom svijeta, djeluje u Ukrajini, Siriji, Libiji, Centralnoj Afričkoj Republici i Maliju. Optužena je za brojne zločine, poput mučenja i ubistava.

Kontrolira je Jevgenij Prigožin, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz