UN dokumentovao skoro 600 incidenta koje su izazvali izraelski doseljenici na palestinskoj teritoriji

Popularno na sajtu

Ženeva – Broj incidenata koje su izazvali židovski doseljenici na okupiranoj palestinskoj teritoriji dostigao je 591 u prvih šest mjeseci 2023. godine, saopštili su Ujedinjeni narodi (UN), javlja Anadolu.

“To je u prosjeku 99 incidenata svakog mjeseca i povećanje od 39 posto u poređenju sa mjesečnim prosjekom tokom cijele 2022. godine, koji iznosi 71”, rekao je Jens Laerke, glasnogovornik Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), na konferenciji za novinare u Ženevi.

Dodao je da je broj takvih incidenata, koji su rezultirali palestinskim žrtvama i materijalnom štetom, u 2022. godini bio najveći otkako ih je OCHA počela bilježiti 2006. godine.

Naglasio je da su palestinske zajednice koje se oslanjaju na stočarstvo posebno ranjive, rekavši da je u posljednje dvije godine najmanje 399 osoba prisilno raseljeno zbog nasilja židovskih doseljenika.

Kako je kazao Laerke, tri od ovih zajednica, Al Baqa'a, Khirbet Bir al'Idd i Wedadiye, potpuno su ostale bez populacije zbog nasilja, dok je u ostalim zajednicama ostalo samo nekoliko porodica.

“Izraelska naselja su ilegalna prema međunarodnom pravu,” rekao je Laerke.

(AA)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz